Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dimarts, 3 de juny del 2008

Prohibits els coets de “ foc seguit” o “borratxos”

Una directiva de la Unió Europea (UE) que entrarà en vigor en dos anys regula que els artificis de pirotècnia "no s'han de moure ni erràticament ni imprevisiblement".

Açò suposa prohibir l'ús de productes coneguts sota el nom de "borratxos" , “foc seguit” o "carretons" que s'utilitzen indegudament en nombroses festes del País Valencià i llegint la directiva també poden estar inclosos els “coets d’eixides”

Amb la prohibició que marca la directiva europea, el compliment de la qual serà obligatori en dos anys, també es prohibeix utilitzar-los en els festejos pirotècnics coneguts com a Corda que en Beniarrés no cal dir que es un dels actes on més gent participa. Tots sabem lo arrelada que està aquesta tradició coetera al nostre poble i a la nostra comarca.

La mateixa directiva regula per primera vegada el nivell sonor màxim dels trons de metxa en 120 decibels. Els professionals del sector haurien de fer els mesuraments i certificar-les una empresa homologada i en cas de no fer-se la seua venda no podrà realitzar-se perquè les caixes o embolcalls mancaran de l'etiqueta de la CE.

El Govern disposa de menys dos anys per a realitzar una transposició amb la finalitat d'aplicar-la al sector pirotècnic. El pirotècnic serà el responsable de classificar els artificis de pirotècnia en diverses categories segons el seu contingut net en explosius, distàncies de seguretat, nivells sonors o similars. Els productes pirotècnics de les tres classes no podran superar els 120 decibels quan esclaten en el sòl o en l'aire.

La distància de seguretat per a l'ús també queda marcada. Per als de categoria un serà inferior, igual o superior a un metre; per a la dues serà d'igual o superior a vuit metres i en el tercer cas la distància haurà de ser igual o superior a 15 metres. Els professionals haurien de comprovar la quantitat de decibels de cadascun dels productes que utilitzen.

Es de esperar que al llarg d’aquest periòde de temps de dos anys que la Unió Europea li ha donat al govern espanyol per posar aquesta normativa europea en vigor, les diferents entitats com ajuntaments, entitats festives relacionades amb la pólvora, Generalitat Valenciana entre altres demanen un excepcionalitat per a la Corda al igual que van fer amb l’ús de polvora per als trabucs dels moros i cristians o amb els “coets de bac” per a les Falles.

Informació apareguda la diari Levante- EMV

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Poc a poc van matant la cultura. A vore quan moren ells!

Anònim ha dit...

avore si de una per totes tot l'ajuntamen i tot el poble es posem tots a una. La corda es lo unic q tenim q podem estar orgullosos, una cosa de sempre, de tota la vida, allo que volen els xiqtes i els pares i els tios i totsssss. Farem forçaaaaa

Anònim ha dit...

FUERA CORDAES, FUERA xxxxRO

Anònim ha dit...

per alguns els bous també son cultura, per a mí es mes una tortura. Per que no els prohebeixen també?

Beniarres al dia ha dit...

Crec que fer una llei generalista esforça complicat si a més a més , es fa des de Europa i sense conèixer les realitats més locals.

Estic totalment d’acord amb el comentari que diu lo dels bous és el mateix el que passa que un mou un munt de billets i l’altre no. Crec que tota llei té excepcions i les cordaes poden ser-ne una doncs està molt arrelada a localitats com Paterna, Elx i també Beniarrés i altres poblacions més petites.

Crec que tot es tan fàcil com diu la dita popular: Quin vullga pols que no vaja a l’era.

Anònim ha dit...

Quino vullga pols que no vaja a l'era, pero si la pols de l'era va a tu? Les cordaes i les recordaes que encara son millors deixien moltes cases amb marques de coets, no dic que ho prohibisquen pero que habiliten un lloc per a fero.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...