Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dimarts, 10 de juny del 2008

Tancament d’escoles = Despoblament dels pobles

Front a grans despeses en macroprojectes (Formula 1, Terra Mítica, America’s Cup) la Generalitat Valenciana tanca col·legis

La Conselleria d'Educació ha confirmat el tancament del col·legi d'Alcoleja a partir del pròxim curs, a causa de la falta d'alumnes en el centre. La proposta definitiva d'Arranjament Escolar per a l'exercici 2008-2009, publicada recentment en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) arreplega el cessament d'activitats de l'escola, atès que se suprimeix l'única unitat de Primària amb que conta.

D'aquesta forma, si no hi ha cap novetat a última hora, en els pròxims dies es complirà una amenaça que pesava sobre el col·legi des de feia dos anys. Al començament de 2006, la Conselleria ja va anunciar la supressió de l'escola, però l'arribada de més alumnes va aconseguir evitar el tancament. El mateix va succeir al curs següent, encara que llavors sí va desaparèixer el col·legi de Balones, afectat per la mateixa problemàtica que el d'Alcoleja.

En aquesta ocasió, tot apunta que no s'ha pogut trobar una solució. Al setembre haurien d'entrar en l'escola els xiquets nascuts en 2005, però en aqueix exercici no es va registrar cap enllumenament en la localitat, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística. A més, en aquests moments cap dels 219 veïns del municipi baixa dels cinc anys d'edat. Si que hi ha alguns xiquets més majors, però resulten insuficients per a mantenir el centre. El mínim que exigeix la llei són cinc alumnes.

La Generalitat Valenciana deuria estudiar l’excepcionalitat d’alguns pobles del País Valencià amb poca població i baixar el ràtio d’alumnes per mantenir els col·legis, hi hagen els alumnes que hi hagen, doncs un poble sense alumnes és un poble sense xiquets i amb això la mort lenta i agònica del poble. Mentrestant sobre ens milions d’euros per a fer circuits de Formula 1, regates de barcos, parcs temàtics i no es destinen a mantenir aquestes unitats escolars que son el futur dels pobles petits.

Si es materialitza la supressió, les úniques menudes escoles del Comtat serien les de Beniarrés, Benilloba, l'Orxa i Gorga, juntament amb els centres rurals agrupats d'Alfafara-Agres-Gaianes i Planes-Benimarfull.

Previsió de problemes futurs a Beniarrés

La falta de xiquets podria convertir-se en un problema a mitjà termini a Beniarrés, segons les estimacions del STEPV. A pesar de ser el major municipi del Comtat després de Cocentaina i Muro, la baixa natalitat podria fer que l'any pròxim haguera "problemes de matrícula" en Infantil. Aquesta unitat ja anava a ser suprimida per al curs 2007-2008, però a última hora es va mantenir. No obstant això, Agulló va indicar que l'aula podria resistir un curs amb baixa matrícula i recuperar-se després. Per altra banda, es confirma el tancament d'una unitat de Primària a Alfafara, encara que s'ha assolit mantenir un professor especialista itinerant, que també ha d'impartir classes en els aularis d'Agres i Gaianes.

Noticia apareguda al diari INFORMACIÓN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...