A aquest especial afecte que té la societat valldalbaidina per aquestamuntanya, s’uneix la potencialitat del seu espai físic, pel fet d’albergar uns paisatges d’extraordinari valor, a causa de les formacions ecològiques que posseeix, la seua morfologia, la seua estructura de la propietat i els recursos culturals que alberga.
Quant a les formacions ecològiques, les repoblacions amb espècies, principalment del gènere Pinus, a principis del segle XX i el pas de reiterats incendis forestals durant els últims vint anys, han donat com a resultat un mosaic vegetal en què estan representades quasi totes les etapes evolutives del bosc mediterrani. També cal destacar formacions vegetals específiques d’alt valor, com la microreserva de flora de la l’Heura.
Quant a la seua morfologia, l’Ombria del Benicadell representa estructura ben definida d’abrupte relleu, que en la seua divisòria d’aigües limita les províncies de València i Alacant. La seua silueta, visible a grans distàncies, constitueix el fons escènic de qualsevol paisatge relacionat amb la comarca de la Vall d’Albaida. Això és a causa del gran desnivell que posseeix aquesta serra, que s’inicia en cotes d’entre 300 i 400 metres d’altitud, i en a penes 1 quilòmetre ascendeix fins als 1.104 metres d’altitud del cim, una bella cresta calcària.
En el valor paisatgístic del massís s’ha de tenir molt present el ric patrimoni cultural que posseeix. Així, els castells de Carrícola (antiga torre sentinella morisca) o el castell de Carbonera (d’època andalusina), a cavall entre els municipis d’Otos i Beniatjar, constitueixen un ric llegat arquitectònic destinat a la vigilància.
Els aprofitaments tradicionals de l’Ombria del Benicadell es limiten actualment a la recollida consuetudinària de fongs, bolets, l’apicultura, com també la pràctica cinegètica. Un aspecte que cobra molt és l’aprofitament lúdic, relatiu al senderisme, acampada, esplai o de competicions esportives, molt arrelat a la comarca, però que actualment té un gran nombre de visitants de la resta de les comarques valencianes.
Podeu llegir tot el decret 139/08 cliclant ací
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada