Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dilluns, 20 d’octubre del 2008

Fira de Tots Sants '08

Cocentaina del 31 d'octubre al 2 de novembre de 2008

La Fira de Tots Sants es celebra des de l'any 1346, d'acord amb un privilegi del rei Pere IV el Cerimoniós. Aquest document es conserva a l'arxiu municipal. Al llarg de la seua dilatada història ha estat guardonada amb nombroses distincions, entre altres la medalla de Bronze al Mèrit Turístic. Actualment, ha sol·licitat el reconeixement com a Festa d'Interés Turístic Nacional.

La Fira de Tots Sants significa per a Cocentaina un important esdeveniment amb molta antiguitat, al qual el municipi déu la seua fama. Aquesta fira, es va crear a mitjan del segle XIV, en una Cocentaina feudal, a través d'un privilegi reial. Aquest fet, va implicar una important empenta al creixement d'aquella Cocentaina, que, en tindre la tutela directa del rei, l'afavoria en tot allò que afecta les exempcions fiscals, la capacitat d'atracció, les comunicacions... Ja en 1771 s'escrivia sobre aquesta Fira: "Tot amb extraordinària abundància, de manera que en aquesta fira es giren copiosos cabals, perquè en aquesta es produïxen quasi tots els llocs occidentals i septentrionals de València".

La Fira, des d'aleshores ençà, ha sofert una gran quantitat de vicissituds, i el gran repte, hui en dia, ha sigut adaptar-la al temps actual. No obstant això, aquelles paraules escrites en 1771, són una realitat encara hui. A la Fira es pot adquirir quasi qualsevol producte, des de vehicles agrícoles, camions, vehicles de recent aparició al mercat, d'ocasió, sistemes de reg, gastronomia local i forana, ganiveteria, ferraments, joies, bijuteria, antiguitats, llibres, torrons, dàtils, bastons, joguines, plantes ornamentals i hortofructícoles, etc. A més a més, la Fira és també un gran atractiu per la seua oferta complementària en oci i en cultura, que més endavant es detalla. Però per a comprovar l'arrelament i l'evolució històrica d'aquest esdeveniment, cal remuntar-se als seus orígens.



L'any 1346, dia 12 de maig, el monarca aragonés Pere IV, concedeix a Cocentaina el privilegi de la fira, amb la qual cosa satisfà la petició del seu oncle Roger de Llúria. Aquest privilegi preveu les dates per a la seua celebració: des del vint-i-nou de setembre fins al catorze d'octubre, cosa que magnifica la seua categoria, perquè el més normal en manifestacions d'aquest tipus era que la durada no superara una setmana.

Des de la seua concessió, la Fira de Cocentaina gaudeix de nombrosos favors com, per exemple, la condició de franquícia, que facilita l'assistència de compradors i venedors en què s'inclou un salconduit que assegura les mercaderies, els viatges d'anada i de retorn i la seua estada.

La ubicació original de la fira és la plaça de la Vila. La fira continua celebrant-se ininterrompudament, tot i que canvia la seua ubicació en el segle XV per a traslladar-se a una antiga plaça pròxima a l'actual plaça del Pla. Aquesta nova situació es manté fins al segle XVII.

En aquest enllaç podeu trobar el programa d'actes, descarregar-se el plànol de la fira, les exposicions, els expositors i moltes altres coses de la Fira de Tots Sants '08 de Cocentaina que puc dir, sense cap dubte, que és la Fira de tota la comarca del Comtat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...