Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dimarts, 28 d’octubre del 2008

Els pressupostos de la Generalitat Valenciana per a l’any 2009 pujaran a 14.286 milions d'euros

La Generalitat s'endeuta en mil milions per a quadrar els comptes de 2009.

L’economia de el País Valencià entrarà en recessió en el segon semestre. Un fet que la Generalitat no descarta i que va donar a conèixer el vicepresident econòmic Gerardo Camps durant la presentació dels pressupostos autonòmics per a 2009. Camps va xifrar el creixement econòmic durant el primer semestre entorn del mig punt .El pressupost per a 2009 ascendeix a 14.286 milions d'euros. Són 398 milions més que el pressupost inicial de 2008, un alça percentual del 3,3%. El conseller va explicar que els comptes quadren gràcies al permís acordat en el seno del Consell de Política Fiscal i Financera perquè el País Valencià es permeta un dèficit del 0,75% del PIB regional, uns 750 milions d'euros. ALS quals cal sumar la possible autorització del programa regional d'inversions per a 2009 per part del Ministeri d'Hisenda per valor de 250 milions d'euros. Sobre un augment dels ingressos i despeses previstes de quasi 400 milions d'euros respecte a 2008, mil milions procedeixen del recurs al "endeutament", segons paraules textuals de Camps.

El vicepresident econòmic va evitar anticipar la previsió d'ingressos de la Generalitat per a l'any en curs. Tot just va comentar que els pressupostos per a 2008 es van elaborar a partir d'una previsió de creixement de l'economia del 3,3%, que es va retallar a la baixa fins a un 1,6%.

Donades les circumstàncies, no sorprèn que el pressupost per a 2009 siga el que registra el menor creixement de "els últims 20 anys". En el seu descàrrec, els pressupostos per a 2009 estan elaborats sobre el model de finançament autonòmic pactat en 2001. Una revisió del model suposaria un alça de les transferències de l'Estat.

Camps va avançar que la nòmina de l'Administració pública excedeix el creixement nominal del pressupost. Sobre un alça de quasi 400 milions d'euros, només el capítol 1 dels pressupostos creix 440 milions. Això sí, els salaris dels alts càrrecs i del personal eventual de la Generalitat es congelaran per a 2009, una mesura que representa un estalvi d'uns 250.000 euros.

L'anunci del vicepresident econòmic del Consell deixa en dubte a Milagrosa Martínez, presidenta de les Corts i segona autoritat de la Generalitat, qui va intentar el dijous per tots els mitjans que la Comissió de Règim Interior aprovara per unanimitat un alça del 2% dels salaris dels diputats i personal de les Corts.

Ángel Lluna, portaveu del PSPV, va exigir el dijous la congelació de salaris per als diputats i va anunciar ahir una esmena als pressupostos de les Corts. Sobre les grans xifres del pressupost de la Generalitat per a 2009, Gerardo Camps es va permetre una recurrència: "Són els pressupostos més socials de la història". La despesa social s'incrementa un 3,8% respecte a l’exercici anterior i representa el 80,4% del total.

La Conselleria de Benestar Social és la qual registra la major alça percentual amb un augment del 7,2% respecte a 2008 per a poder atendre les necessitats derivades del finançament de la llei de Dependència.

La despesa prevista per la Conselleria de Sanitat creix un 3,8% i supera els 5.659 milions d'euros. En l'àrea d'Educació la despesa prevista s'eleva un 3,6% i arribarà a més de 4.217 milions. Gerardo Camps va subratllar que el Consell persegueix "compatibilitzar l'accés a una educació de qualitat amb el constant increment de la població".

Sobre el paper, la inversió prevista en 2009 ascendeix a 1.668 milions d'euros enfront dels 1.725 milions previstos per a enguany, un descens del 3%.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...