Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

divendres, 12 d’octubre del 2007

LA GENERALITAT VALENCIANA PASSA D'INTERNACIONALITZAR LA LITERATURA VALENCIANA

Sols és cultura

Tres ajuntaments valencians, Sueca, Gandia i Morella, acordaven amb l'Institut Ramon Llull participar en la pròxima Fira de Frankfurt. A part del fet, hi ha el valor simbòlic que aquestes ciutats tenen com a pàtria d'alguns dels principals clàssics de la literatura catalana i, en el cas de Morella, tant per la seua bellesa com per haver estat la primera ciutat reconquerida en temps de Jaume I i, en aquest sentit, la fundadora del País Valencià. Amb la presència d'aquests tres ajuntaments, més la de les universitats, l'Associació d'Editors del País Valencià, i els escriptors que ja van convidats per l'Institut Ramon Llull, la participació valenciana serà, com a mínim, decorosa. Altrament, no es podria entendre l'absència d'una comunitat que concentra més d'una quarta part del total de catalanoparlants i uns quants centenars d'escriptors en aquesta llengua.

Ara bé, totes aquestes iniciatives, tan encomiables com són, més aviat subratllen la clamorosa negativa a participar-hi de la Generalitat valenciana. Aquesta negativa no és solament un altre gest més dins la seua línia secessionista habitual. El govern valencià afirma que fa esforços per promoure la llengua i la literatura dels valencians, però en realitat el que això significa és pràcticament no-res. Fins a on jo sé, el govern valencià no s'ha gastat un sol euro en la promoció internacional de la literatura dels valencians. La mera idea que aquesta literatura regional pogués merèixer una promoció internacional li és del tot inconcebible. Per al govern valencià la cultura pròpia del país no pot ser res més que un folklore obsolet. Aquest és el trist panorama que Frankfurt posarà en evidència.

Com que la Generalitat valenciana no sols esquiva qualsevol àmbit on hi haja catalans, sinó fins i tot qualsevol àmbit on hi haja cultura, han hagut de ser tres alcaldes, els de Gandia, Morella i Sueca, qui pacten aquesta presència. Que els representants legals, democràticament elegits, d'un país no sols no se senten orgullosos de la figura de Fuster sinó que facen tot el possible per silenciar-la és desalentador.

I no sols això: els tímids avenços que fa la llengua catalana al País Valencià, deguts a la tossuderia i a la determinació d'Escola Valenciana, d'Acció Cultural, de bona part de la Universitat i de l'extraordinària allau de cantants en la nostra llengua, i que ho han fet en contra de les autoritats -que han posat tots els bastons a les rodes que han pogut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...