Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dimecres, 25 de març del 2009

L’estima per la llengua

La llengua que parlem els valencians és un dels majors tresors culturals, que més ens identifica com a poble i que més orgullosos es deu fer sentir, per tal cal cuidar-la, potenciar-la i fer-la sentir com a teua.

La llengua que parlem a Beniarrés forma part del mateix àmbit lingüístic que la que es parla a Catalunya, Andorra, Catalunya Nord, Illes Balears, La Franja de Ponent, l’Alguer, el Carxe i com no, el País Valencià. Evidentment que hi ha diferencies d’un lloc a un altre (sense anar més lluny hi ha diferencies en la parla entre Beniarrés i l’Orxa, on sols ens separen 9 quilometres) però la unitat de la llengua està reconeguda científicament per les universitats, altra fet ja son els polítics, especialment els valencians, però com be diu la seua professió , ells son polítics i no filòlegs, per tant no entenen de filologia i si de política, i per als polítics de la dreta valenciana el no reconèixer la unitat de la llengua és una forma de fer política per obtindre vots.

L’Ajuntament de Beniarrés, governat amb majoria absoluta per el Partido Popular, havia pressupostat per al foment del valencià per a l’any 2008 una quantitat força considerable de 10.558 €. Realment a primera vista un forta aposta per el foment del valencià en tots els àmbits de competència local i on l’Ajuntament pot treballar per fomentar la nostra llengua. La realitat a la fi ha sigut un altra ben diferent.

Acabat l’any 2008 pressupostàriament (ara a març de 2009 ens han facilitat la documentació), els diners realment gastats per el nostre ajuntament de Beniarrés en el Foment del Valencià ha sigut de 0 €. Eixa és la crua realitat, sembla ser que els projectes que es tenien per la foment de la nostra llengua s’ha volatilitzat al llarg de l’any 2008 per a quedar-se en res.

I es que el qui no estima la llengua no la pot promocionar. Els calendaris que regala l’Ajuntament estan escrits en castellà perquè l’ajuntament així ho demana a l’impremta, no es fa cap curs per a traure’s els certificats de coneixement del valencià, als immigrants tampoc se’ls ofereix cap servei per a que ne aprenguen, les pel·lícules projectades al centre cultural “Joan Fuster” en la nostra llengua poden ser una o ninguna, la pàgina web de l’ajuntament de Beniarrés també deixa que desitjar en quant a l’ús de la nostra llengua, l’administració local bàsicament ho fa tot en castellà i així un llarg etcètera.

Altra mostra de l’ “estima” del Partido Popular per la nostra llengua és la seua pròpia pàgina web on sols s’empra el castellà per a redactar les seues noticies i articles publicats. El moviment es desmostra anant anant i l'estima per la llengua es demostra emprant-la i invertint en la seua promoció. En aquest cas queda bastant clar quina és l'aposta del govern municipal de Beniarrés.

Lamentablement, aquesta és la realitat que ens toca patir als qui estimem la nostra llengua per part del nostre Ajuntament encara que per sort hi han altres associacions i entitats culturals al poble de Beniarrés que la promocionen i l’ampren amb total normalitat.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

És vergonyós que havent pressupostat 10.000€ per al foment del valencià, no s'hagen gastat res. Per què no s'ha fet cap curset de valencià? podria haver-se matriculat la Secretària de l'Ajuntament.
Així va el país.
Per a quan la capacitació lingüística dels que estan en l'Administracíó?

Anònim ha dit...

y yo tambien ,porque no se hablar valenciano ,y soy de esta comunidad,pero nadie me enseña hablar valenciano.

Anònim ha dit...

Castellano-parlants com els de l'anònim, segur que hi ha més.
Estic convençut que si hi haguera voluntat des de l'Ajuntament en fomentar la normalització de l'ús del valencià i s'organitzaren cursos de valencià per aquelles persones que vulgueren, eixirien voluntaris per a ajudar en aquesta tasca, com ja es fa en altres llocs.

Carles Tomàs ha dit...

Quina pena que el principal fre a la nostra llengua el tinguem a la pròpia casa.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb Carles Tomàs.
Jo conec molts castellanoparlants que han aprés a parlar-lo i escriure'l correctament i són vertaders lluitadors per l'expansió i normalització de la nostra llengua.

Anònim ha dit...

hui disabte a Beniarrés,hi ha solta de vaquetes...................!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...