Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dijous, 1 d’abril del 2010

Comença la històrica Mancomunitat dels pobles de l’Alcoià i el Comtat

Luis Tomás en representación del PP, Jose Vicente Sanjuan representación del PSPV-PSOE i Pep Jordà en representación del BLOC, van representar al poble de Beniarrés.

Les comarques de l'Alcoià i el Comtat han viscut aquest dimecres de vesprada un acte històric en el procés de comarcalització, amb l'aprovació a Alcoi de l'esborrany dels estatuts de la nova Mancomunitat de municipis. Aquesta ha despertat l'interés inicial de 14 municipis i la seua creació ha sigut possible a l'impuls dels alcaldes d'Alcoi, Cocentaina i Muro. D'entrada el seu àmbit d'actuació fa referència a les polítiques d'ocupació, si bé les il·lusions de bona part dels integrants passen per eixamplar aquesta perspectiva.

El saló de plenaris de l'Ajuntament d'Alcoi ha sigut el lloc on s'ha celebrat la primera reunió constituent de la Mancomunitat de Municipis de l'Alcoià i el Comtat. En ella han participat els alcaldes i alguns regidors de les 14 poblacions que ja s'han fet avant per a integrar-se en el projecte. A banda d'Alcoi, Cocentaina, Muro, s'han incorporat Banyeres de Mariola, Beniarrés, l'Alqueria d'Asnar, Benimarfull, Alfafara, Benasau, Quatretondeta, Alcoleja, Benimassot, Famorca i Millena. Gaianes també ha confirmat la seua intenció d'entrar en la mancomunitat de forma immediata, com altres poblacions que podrien sumar-se a poc a poc.

Tots els alcaldes presents s'han mostrat enormement satisfets per l'avanç en el foment del nostre territori que ha suposat la constitució de la Mancomunitat de municipis. L'Alcalde alcoià, Jordi Sedano, ha sigut nomenat per unanimitat president de l'assemblea constituent i ha aprofitat per a qualificar l'encontre de "dia històric per a la comarca". En la mateixa línia s'ha expressat el primer edil de Cocentaina, Rafa Briet, i també el de Muro, Rafel Climent, que ha dit que s'ha donat "un pas històric". S'ha de tindre en compte que l'acord ha sigut possible entre governants de diferent signe polític, ja que n'hi ha poblacions governades pel PP, pel PSOE i també en algun cas pel BLOC.

Aprovada la constitució i l'esborrany d'estatuts, ara s'haurà d'avançar presentant aquesta documentació davant la Diputació Provincial d'Alacant i la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania de la Generalitat Valebciana, a efectes de demanar els informes corresponents i procedir a la publicació dels estatuts al Butlletí Oficial de la Província. Resoltes les possibles al·legacions, es procedirà a l'aprovació dels estatuts per part de cadascun dels plenaris municipals implicats en la iniciativa comarcal, remetent-se en darrer terme a la Generalitat per a aprovació definitiva al DOCV.

Històric

Crear una mancomunitat de municipis per a l'Alcoià i el Comtat ha sigut una vella reivindicació per una part de la comarca, si bé no havia sigut possible fins ara per la falta d'implicació al projecte d'alguns punts de referència com el cas d'Alcoi i els seus equips de govern fins ara. De fet, la bona predisposició de Jordi Sedano ha sigut definitiva per a poder dinamitzar el tema.

En altres casos, com el de l'Alcalde de Muro, ja feia anys que venia demanant-se aquesta mancomunitat. Rafel Climent s'ha mostrat molt content perquè "Alcoi per fi ha donat el pas", sense amagar que el seu interés és, a partir d'aquest punt de referència inicial, eixamplar la mancomunitat a altres àrees diferents de la promoció econòmica, com ara el turisme o determinats serveis públics. Sobre això no s'ha pronunciat Sedano, mentre que l'Alcalde de Cocentaina també té interés en arribar a mancomunar més serveis que els referents a la promoció econòmica.

Un model de mancomunitat més o menys global és el de la Vall d'Albaida. Aquesta, en la que s'integren 34 municipis de la Vall, gestiona aspectes culturals, promoció econòmica, el turisme, polítiques de joventut i de medi ambient, entre d'altres. Fins i tot compta amb una Unitat de Prevenció de les Drogodependències i amb un prestigiós Institut d'Estudis.

Noticia apareguda a ARAMULTIMEDIA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...