La festa reivindicativa del 25 d’abril es celebrarà el diumenge 27 d’abril amb actes organitzats per la Comissió 25 d’abril .
Contarà amb els següents actes:
12h cercavila reivindicativa pels carrers del poble amb la colla de dolçaines i tabal L' Esportí.
Contarà amb els següents actes:
12h cercavila reivindicativa pels carrers del poble amb la colla de dolçaines i tabal L' Esportí.
Tot seguit a la cercavila inauguració, presentació i xerrada de l’exposició "Joan Fuster, una biografia visual" a càrrec de Victor Labrado.
I en acabar la xerrada dinar a un bar del poble.
Aquest any es commemora els 301 anys de la desfeta d’Almansa i també a nivell local es celebrem els 733 anys de l’atorgament de la Carta de Poblament de Beniarrés, es a dir, el nostre poble compleix anys ( amb l’apatia de l’Ajuntament cap aquesta data tant important per a la història del nostre poble)
Que és recorda el 25 d’abril (segons Viquipèdia)
Al País Valencià, avui dia encara perdura la dita Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança, rememorant aquesta derrota. Altres dites com ara "De ponent, ni vent ni gent, ni casament", poden estar relacionats, encara que el seu origen siga diferent a la derrota d'Almansa.
Antecedents
Preveient la mort de Carles II de Castella sense descendència, les principals potències europees van proposar un príncep elector de Baviera, amb el conseqüent repartiment de possessions entre aquestes potències. Però aquest mor, i Carles II en el darrer testament abans de morir proposa Felip d'Anjou. Felip entra a Barcelona el 2 d'octubre i les Corts finalment es taquen el 14 de gener de 1702 amb el jurament de les constitucions catalanes pel Rei. Els aliats proposen l'Arxiduc Carles i comencen les hostilitats.
Pres Gibraltar pels britànics, a l'agost del 1705 l'arxiduc embarca a Lisboa en direcció al Mediterrani. S'atura a Altea on és proclamat Rei i la revolta valenciana dels maulets s'exté liderada per Joan Baptista Basset. Mentrestant, i esperonats constantment pel príncep Jordi de Darmstadt, escamots armats barren el pas als borbònics a la plana de Vic i en la Batalla de Montjuïc capturen la fortalesa, que seria fortificada i usada per bombardejar la ciutat de Barcelona, que envoltada de les tropes aliades de Lord Peterborough va capitular el 9 d'octubre de 1705, de manera que el 22 d'octubre entra a Barcelona l'Arxiduc Carles, que el 7 de novembre de 1705 jura les constitucions catalanes, nomenat Carles III. Lord Peterborough avança cap a València i a finals d'any, l'arxiduc ja controla la major part de Catalunya i el Regne de València
Entretant, els borbons es reorganitzen i el seu exèrcit avança des de Lleida, Girona i per el mar en direcció a Barcelona. Felip V havia perdut els territoris de les Províncies Unides, Milà i el Regne de Nàpols. Tot i això, els filipistes rebien reforços castellans i les tropes comandades pel Duc de Berwick, i forcen a l'exèrcit austriacista a abandonar Madrid i refugiar-se al País Valencià. L’exèrcit aliat es va retirant fustigat per l'exèrcit borbònic, i finalment decideixen plantar cara i formen davant d'Almansa.
La batalla
Les unitats dels combatents són els batallons d'infanteria (400 homes) i els esquadrons de cavalleria (100 cavallers), que s’agrupen en regiments i en brigades. Els dos exèrcits es despleguen cara a cara al llarg de 6,5 km, on els aliats alineen 42 batallons d'infanteria i 60 esquadrons de cavalleria, enfront dels 50 batallons i 81 esquadrons de cavalleria dels franco-espanyols, ambdós en dues línies files de profunditat.
La batalla s'inicia a les 15 hores, amb el foc de l'artilleria. Les tropes aliades, cansades, en inferioritat numèrica i mal dirigides, es trenquen entre el centre i el flanc dret amb els embats de la cavalleria francesa, mentre en el flanc esquerre la superioritat numèrica de la cavalleria francesa també determina la fugida de les tropes aliades. El flanc central durant els primers moments de la batalla infligeix moltes baixes, però acaba fugint una vegada perduts els flancs esquerre i separat del flanc dret, que es va rendir a les 17 hores.
Conseqüències
La victòria felipista a Almansa significà un gran pas en la consolidació de la dominació d'Espanya pels Borbons. Amb el principal exèrcit pro-Habsburg a la península, el duc d'Anjou va guanyar la iniciativa i va conquerir el Regne de València. A partir de llavors, només Catalunya i les Illes continuarien fidels a Arxiduc Carles, doncs el propi Arxiduc i els anglesos es van desinteressar del conflicte, firmant el Tractat d'Utrecht el 1713. La guerra s'allargaria fins el 1715 amb la rendició de les Pitiüses.
Finalitzada la guerra, el monarca va mamprendre llavors una profunda reforma administrativa de l'Estat de caràcter centralista, les línies més significatives de la qual van ser l'enfortiment del Consell de Castella i al 1716 el Decret de Nova Planta a la Corona d'Aragó, pel qual dissolia les seues principals institucions i reduïa al mínim (o més be eliminava) la seua autonomia.
La Batalla d'Almansa va suposar un punt important a l'historia. Successos posteriors com la cremà de la ciutat de Xàtiva, van distanciar encara més al poble dels territoris de la Corona d'Aragó dels borbóns i els seus partidaris amb lluites a ciutats com Alcoi, Dénia o Alacant.
8 comentaris:
301 anys? 733anys?? BUF!! JA FA PROU NO? ELS "ARABS"(MOROS) TB FAN ROLLOS D'ESTOS? ELLS ESTAVEN ABANS PERO VA ARRIBAR SAN JORDIET I LA VA ARMAR,PIJOR Q ELS BORBONS!!
JEJEJEJJEJEJEJEJEJJEJEJEJEJEJEJJEJEJEJEJEJE
Molt Ben documentat. Es important saber d'on venim per saber qui som.
El Sannedrin
Espere que TOTHOM d'ací de Beniarrés que s'implica pel País i per la llengua estiga demà a Alacant.
Salutacions Frederic!
*El de l'oli*
Anònim 1: No saps parlar sense cridar?
Encara que fera 1000 anys, una ocupació és quan ocupació. I els valencians esncara estem esperant una disculpa per totes les cafrades de la guerra de secesió.
Com podem esperar responsabilitats de la guerra civil?
I tant que estarem, al igual que hui estarem a València per la mani que convoca la campanya 300 anys d'ocupació, 300anys de resistància. I el dissabte pel matí a Sueca amb els companys de CAJEI, dissabte vesprada a Alacant i diumenge mati a Beniarrés.
Pau, he vista el teu blog Alicante Vivo. Està be però ja podries escriure en valencià i menos posar Provincia de Alicante que apesta a regionalista.
Fede entre al teu blog mol asovint. I veig que per asi es la unica manera de enterar-se de tot allo que pasa i fan al poble. La meua pregunta es:perque no habies posat que ha habia una audicio dels xiquets de l'escola comarcal i mes sorprenen encara va ser q me vaig trobar la volta a peu i no habies dit res asi?!
Primerament donar-te les gràcies per visitar el blog.
Desconeixia que anava a fer-se una audició fins que vaig entrar el dissabte a migdia a un bar de Beniarrés i vaig veure preparat un dinar. Em van dir que era per l’audició. Si ho haguera sabut o enviat algú per correu perfectament ho haguera posat.
Lo de la volta a Peu si que ho ha posat. Encara està a la columna lateral en l’apartat Noticies breus de Beniarrés.
Aquest blog no vol ser un duplicat de la pàgina web de l’Ajuntament i es en aquesta pàgina on estan les diferents activitats que organitza l’Ajuntament (tens un accés en aquesta pàgina)
Com vorás tampoc he posat res d’un trofeu de tennis celebrat a Beniarrés aquest cap de setmana perquè desconeixia que es celebrava fins al diumenge de matí, una vegada celebrat
Segueix entrant al blog i si tens o consideres que alguna noticia deu ser publicada m’ho dius i la pose. Gràcies
Publica un comentari a l'entrada