Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dilluns, 10 de març del 2008

Aplicació de la Llei de la Memòria Històrica a Beniarrés

Els socialistes sol·liciten la retirada del rètol Avenida del. Caudillo del carrer l’Alameda i que es deixe sense efecte el nomenament de Francisco Franco Bahamonde com a fill predilecte de Beniarrés.

El passat dia 27 de de desembre de 2007, va eixir publicat al BOE la llei “LEY 52/2007, de 26 de diciembre, por la que se reconocen y amplían derechos y se establecen medidas en favor de quienes padecieron persecución o violencia durante la guerra civil y la dictadura” (la podeu llegir sencera clicant ací).

A Beniarrés encara queden símbols de l’època franquista com puga ser el rètol que hi ha al carrer l’Alameda on encara esta el rètol de l’anterior nom que tenia aquest carrer de Avenida del Caudillo. Un altre record de l’època franquista és el nomenament de Francisco Franco Bahamonde com a fill predilecte de la vila de Beniarrés. Franco va ser nomenat fill predilecte de moltes viles arreu de l’estat espanyols i Beniarrés no va ser cap excepció, i a dia d’avuí encara hi és.

El grup municipal socialista a l'Ajuntament de Beniarrés va presentar el passat dia 29 de Febrer una instancia a l’ajuntament de Beniarrés en que demana el compliment d’aquesta llei.

La instancia diu el següent:

El grup municipal socialista de l’Ajuntament de Beniarrés

EXPOSA:

En compliment de la Llei de la Memòria Històrica aprovada per les Corts Generals i publicada al BOE

SOL·LICITA:

La seua aplicació amb la retirada del rètol que assenyala el carrer l’Alameda com “Avenida del Caudillo”.

Així mateix deixar sense efecte el nomenament de Francisco Franco Bahamonde com a fill predilecte de Beniarrés fet aquest nomenament e l’època de la dictadura franquista.

La retirada d’altra simbologia que estiga reconeguda dintre de Llei de la Memòria Històrica i que tinga que ser retirada per al compliment de la llei.

El passat dia 7 de març, vam rebre la contestació per part del nostre alcalde. La contestació diu el següent: “ En cuanto a la retirada de un rótulo de la via pública se realizara dentro de laprogramación de trabajos de los operarios en el momento en que sea posible, y por lo que respecta al nombramiento del hijo predilecto indicado se tramitarà el expediente que corresponda según la ley de la memoria historica” (està en castellà perquè és còpia del que ens han contestat).



Rètol amb l'àntic nom del carrer Avenida del Caudillo

Evidentment la llei està per a complir-se i al meu parèixer la contestació és una mica supèrflua i denota una certa manera de deixar-ho córrer doncs crec que es molt senzill de fer i tramitar les dues peticions. També es cert que ha estat molts anys i que presa no hi ha, però ja que la llei ho reconeix i ho obliga, és una forma de tancar definitivament una època passada.

Per aquest motiu i per anar recordant als lectors d’aquest blog, vaig a posar un comptador en la barra lateral per a veure molt de temps és “el momento que sea posible” a que fa referència la contestació de l’alcalde.

17 comentaris:

Anònim ha dit...

Fede, és una bona iniciativa. Enhorabona, ja és hora que desapareixquen carrers de nom d'assassins, botxins, traïdors i torturadors com si foren persones honrades, salvadors de no se qué. És una vergonya que tingam al cap de tots aquestos assassins terroristes com fill predil.lecte del poble.
Però recorde que tambè tenim un altres simbol si cap mes dur, que representa al regim mes totalitari i destructor, assassí, genocida, llunatic i oscur de l'historia de l'humanitat, és la svastica que hi ha en la creu del poble. és una vergonya que estiga. A vore si la poseu en el museu dels horrors.
Animeu-se a llevar eixe simbol.

Beniarres al dia ha dit...

La llei està per acomplir-se t’agrade o no i en aquest cas la Llei de la Memòria Històrica contempla la retirada de qualsevol simbologia que recorde o faça referència a la dictadura.

Si el símbol que tú nomenes te eixes connotacions s’haurà d’aplicar la llei

Anònim ha dit...

En referència al comentari del amic Almogàver, tinc que dir-te que estic totalment d'acord amb la teua opinió sobre el que va ser un règim totalitari com el de Hitler i que mereix tot el rebuig de la nostra societat.
Per el que fa a la simbologia de la creu gamada o esvastica com la van nomenar els membres del tercer Reich, crec que hi ha que ser més prudents. Sembla que aquest simbol va ser introduït a la Xina fa poc més o menys 2000 anys amb la religió budista desde la India. Així he pogut comprovar que s'hi troba en molts temples budistes i que el seu significat es positiu, ells diuen que vol dir "ser afortunado". Segons el que conten els xinesos, aquest simbol(senzill) va ser emprat per els pobles indo-arianos germanics que van poblar Europa. Curiosament i molt temps després en la història dels pobles germànics apareix el mateix simbol però amb el nom de "creu de Thor" i que Hitler sen va apropiar i li va dir el nom antic del sanscrit esvastica. Tot aço es pot vorer al Museu Urumqui de Xinjiang al noroest de Xina entre els estats de Mongolia,India i l'antiga Birmania.

Anònim ha dit...

Bona vesprada! soc Almogàver. Estic d'acord amb el que diu l'anònim al voltant de la creu gamada o svastika, però en la del nostre poble està clara la seua intenció, nomes cal vore la data en la que esta feta, coincidix amb la de màxima represió pel règim genocida franquista, no és vullgam enganyar a nosaltres mateixos diguent que està esculpida en la creu per que és un simbol budista indoeuropeu ( com si Franco s'aguera fet hippy) esta per que Hitler era un aliat de Franco i per que li tenia admiració. Esta posat com un simbol repressor i genocida i no com un simbol de bon rotllo. Si no que li ho prugunten als millors de repressaliats que hi han agut baix l'ombra d'eixe simbol.
La meua prgunta Fede és: Fareu una instancia demanant la retirada d'eixe simbol com partit PsoE o pel contrari no fareu res per retirar-lo?

Beniarres al dia ha dit...

Jo no soc historiador i desconeixc el vertader significat de la svastica que nomenes. La Llei de la Memòria Històrica té uns procediments per a la seua aplicació i per a fer-la complir. Els ajuntament que tinguen simbologia franquista les hauran de llevar d’ofici, sense que ho demane ningú.

Nosaltres en la instància que vam presentar hi ha un paràgraf que diu “La retirada d’altra simbologia que estiga reconeguda dintre de Llei de la Memòria Històrica i que tinga que ser retirada per al compliment de la llei.” Per tant si aquesta simbologia de la creu té un caracter franquista s’haurà de llevar no perquè ho diga un partit o un altre sinó que ho diu la llei i les lleis estan per a complir-se.

Les altres dues peticions que feiem en la instància eren molt concretes, en aquest cas crec que previament s’haurà de demostrar el seu significat, sempre des de la meua ignorància com a historiador i com a jurista.

Anònim ha dit...

Bon dia! torne a ser Almogàver.
Pel que dius: "La Llei de la Memòria Històrica té uns procediments per a la seua aplicació i per a fer-la complir. Els ajuntament que tinguen simbologia franquista les hauran de llevar d’ofici, sense que ho demane ningú."
Aleshores per que heu fet l'instancia demanant la retirada de simbologia franquista?

Beniarres al dia ha dit...

La llei es va aprovar a finakl de l'any 2007.
La instància presentada es per a fer-lo -ho saber per si ho desconeixien i per a que no se'ls "oblide". Amb un petició concreta han de contestar i resoldre el que es demana en la instància que no esperar a la voluntat del ogvernant de torn a que complixca la llei

Anònim ha dit...

la llei de memoria historica "me huele" i es soles per a un sector, en este cas el bandol republicá
eres poc ignoran frederic

Beniarres al dia ha dit...

L’altre “sector” com tu dius ha tingut més de 40 anys per esborrar qualsevol senyal que denotara republicanisme i “han adornat” carrers, places, edificis, esglésies amb simbologia franquista. Que “ya huele” després de 40 anys.

La Llei t’agrade o no s’ha de complir

Anònim ha dit...

sols aplicareu la llei de memoria historica en el vostre benefici, es que no t´enteres de res, informat collons
Saps algo de la fosa que han descubert en Alcala de Henares? que vol ocultar el gobern socialista?
qui es ixe Andreu Nin?
Las palabras de la Vicepresidenta del Gobierno, María Teresa Fernández de la Vega, en el debate de totalidad sobre la Ley de Memoria Histórica, el pasado 31 de octubre: «Es una ley que se pone del lado de todas las víctimas»
Pues no fede, la señora de la Vega esta enganyanmos, tu enganyes, zp engany, PSOE ES UN ENGANY

Anònim ha dit...

frederic soc jo altra voltaels primers que no la cumpliu les lleis sou vosatros
no fages cumplir una cossa que el teu partit no complix

Beniarres al dia ha dit...

Anònim estàs nerviós. Tranquilitzat.

La Llei de la Memoria Històrica s’aplicarà li agrade a o no a la vice-presidenta de la Vega i a qualsevol alcalde.

No se d’on has tret eixa informació de que tothom enganya, tothom no sols els socialistes però abans d'això deuries mirar-te a un espill. Et torne a dir que et tranquilitzes. Per cert vols que es lleve el retol d’Avenida del Caudillo, el nomenament de fill predilecte a Franco i si cal la retirada del monument de la Creu? Perquè d’això no dius res. Espere resposta com altres tantes vegades.

I t’informe sobre la Fossa trobada a Alcala de Henares i qui es Andreu Nin (article que havia llegit fa temps i que està el seu enllaç en aquest mateix blog de Beniarrés al Dia :

L'Exèrcit de Terra ha trobat al quarter de la Brigada Paracaigudista de la Base Primo de Rivera, a la localitat d'Alcalá de Henares (Madrid), una fossa comuna situada a dos metres de profunditat amb les restes d'almenys cinc persones. La troballa es va produir la setmana passada quan una excavadora que feia obres de remodelació del quarter –creat als anys cinquanta- va desenterrar les restes. La localització de la fossa fa pensar que es tracti del lloc on va ser enterrat el líder del POUM Andreu Nin, que segons els documents que van donar a conèixer Dolors Genovès i Llibert Ferri al documental 'Operació Nikolai', va ser torturat i finalment assassinat per ordre del general Orlov, que actuava en nom d'Stalin, a Alcalá de Henares al juny de 1937.

L'Exèrcit de Terra confirma que s'ha localitzat una fossa però de moment manté el silenci sobre les circumstàncies de la troballa perquè, segons el seu departament de premsa, la qüestió està sota investigació judicial. De fet, el cas està a mans d'un jutge castrense del Jutjat Militar número 11, que ha ordenat que es paralitzin les obres i es retirin les restes òssies, i ha iniciat una investigació per provar de determinar les identitats dels cossos.

La troballa ha suscitat l'expectativa que entre els cinc cadàvers hi hagi el de l'històric dirigent del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) Andreu Nin, assassinat a Alcalá de Henares per agents soviètics el 1937. Nin va ser detingut el 16 de juny de 1937 a les Rambles de Barcelona per agents de la Brigada Especial de Madrid.

Va ser traslladat a València, Madrid i després a la presó cel•lular d'Alcalá de Henares. Tot i que el seu nom no va ser registrat, en l'Arxiu Històric Nacional de Madrid es conserven quatre declaracions seves en què negava repetidament les acusacions d'espionatge a favor de Franco. Segons els documents i les investigacions realitzades en els últims anys, va ser assassinat entre el 21 i el 24 de juny a aquesta localitat madrilenya.

Un dels factors que fa pensar que es podria tractar de la fossa on hi ha les restes de nin Nin és que la base militar on s'ha trobat es va crear als anys cinquanta sobre els terrenys del que va ser l'aeròdrom del Barberán i Collar de les forces aèries republicanes durant la Guerra Civil, que va jugar un paper clau en la defensa de Madrid. En tot cas, aquest extrem no es podrà confirmar fins que el jutge tanqui la seva investigació i es tinguin els resultats de les proves de l'ADN.

Anònim ha dit...

frederic jo no estic nervios, mai he estat, bueno alguna volta pero sense perdre els papers com passa en altres persones. Sempre gastes les mateixes paraules quan no saps per on escomençar "Anònim estàs nerviós. Tranquilitzat."
A la pregunta de que si vols que lleven la placa de l´alameda et contestare que no, ni la creu ni res.
l´informacio sobre la fosa de Alcala heu vaig llegir en un article del ABC i no te desperdici tot lo contrari a lo que tu has escrit.AI SENYOR
ES UN POC LLARG PERO ES BO
Andreu Nin, un esqueleto incómodo
FERMÍN SALETA
El silencio del Ejecutivo socialista, intentando que no le salpique ahora el barro de las fosas de la Guerra Civil, es aún más llamativo si se recuerdan las palabras de la Vicepresidenta del Gobierno, María Teresa Fernández de la Vega, en el debate de totalidad sobre la Ley de Memoria Histórica, el pasado 31 de octubre: «Es una ley que se pone del lado de todas las víctimas», decía.
A pocos días de las elecciones, el verdadero espíritu de la Ley de Memoria Histórica afloraba macabramente en la fosa de Alcalá de Henares, con unas víctimas inoportunas, inesperadas y probablemente incómodas.
Y es que Alcalá, ciudad natal de Azaña, fue zona republicana durante toda la contienda, base soviética en los duros meses del asedio interior y exterior de Madrid, destino de los convoyes de la muerte vaciados cruentamente en Paracuellos del Jarama y Torrejón de Ardoz, y diócesis de más de cuatrocientos religiosos martirizados por las milicias de la República.
Fosa ocultada
El Gobierno socialista, que en la Ley de Memoria Histórica se comprometía a facilitar todo tipo de información, incluidos mapas, sobre la localización de fosas comunes, ocultó la hallada en Alcalá durante un mes. La fosa es descubierta el pasado 11 de febrero por una excavadora que trabaja en el reforzamiento del perímetro de seguridad del futuro cuartel general de la Fuerza Ligera del Ejército de Tierra. La primera impresión es que se trata de una fosa de la Guerra Civil, por el estado de los restos humanos, que parecen corresponder a unas nueve personas.
Los testigos del hallazgo quedan impactados por el amasijo de huesos en el interior de la fosa, en cuyo fondo hay dos cuerpos compactados, confundidos el uno con el otro.
La situación de los restos denota acumulación apresurada, sin orden. Uno de los cráneos aparecidos presenta un orificio de bala. Hay también dos tibias fracturadas. Alguien se atreve a hablar de supuestas torturas. Otros testigos comentan extrañados la aparición de dos fémures clavados en el fondo de la fosa, en perfecta verticalidad. ¿Alguien pudo ser enterrado vivo?
El hallazgo de esta fosa, de cuya existencia ABC es el primer medio en informar, ha despertado la máxima expectación ya que el lugar está estrechamente vinculado al secuestro y asesinato, en junio de 1937, de Andreu Nin, líder del Partido Obrero de Unificación Marxista (POUM), a manos de los agentes secretos de Stalin, ante la pasividad del Gobierno republicano y la directa complicidad de cargos públicos y dirigentes comunistas.
Andreu Nin, hasta diciembre del 36 «conseller» de Justicia de la Generalitat catalana, estaba en el punto de mira de los agentes de Stalin desplegados en España: había llegado a proponer que Cataluña diera refugio a Trotsky, exiliado en Francia. Los combates en Barcelona de mayo del 37, entre poumistas y anarquistas contra la Generalitat y los comunistas, precipitaron las órdenes de Stalin para liquidar al POUM, considerado una amenaza para la seguridad y los intereses de la Unión Soviética.
No se le volverá a ver
Alexander Orlov, jefe en España de la NKVD, la policía secreta de Stalin, lo tenía todo listo. En connivencia con los más altos responsables de la Policía republicana en Madrid y Barcelona, los comunistas Ortega y Burillo, situó a Nin en el centro de una falsa trama de espionaje al servicio del bando franquista. A una orden de Orlov, se desencadena en Barcelona la operación policial contra dirigentes y militantes del POUM. Nin es detenido el 16 de junio al salir de una reunión del comité ejecutivo del partido en el Palau de la Virreina. Ya no se le volverá a ver más.
El inspector general de prisiones, José Garmendia, peneuvista, amigo del ministro de Justicia, Manuel de Irujo, tiene información de que Andreu Nin está detenido en un lugar defendido por fuerzas militares. Así se lo hace saber confidencialmente a Julian Gorkin, otro dirigente del POUM. Garmendia le dice que para liberar a Nin habría que emplear tropas de choque, y que el Gobierno de Negrín no está dispuesto a hacerlo.
Gorkin piensa entonces que Nin debe de estar recluido en El Pardo. Otros han pensado también en Albacete, base de entrenamiento de las Brigadas Internacionales. Al ministro Irujo le aseguran todos los directores de prisiones que Nin no ha entrado en ninguna de ellas. Así se lo dice también el responsable de la prisión alcalaína.
Pero quienes conocen la verdad saben que Nin ha sido conducido a Alcalá. Sus secuestradores han elegido un lugar en el que se sienten absolutamente seguros. Un lugar en el que a nadie, ni siquiera al Gobierno republicano, se le va ocurrir actuar contra ellos. Albacete es un sitio comprometido porque en la base de las Brigadas hay demasiados testigos incómodos: anarquistas italianos, trotskistas alemanes... En Alcalá, por el contrario, los agentes del NKVD se sienten realmente como en casa.
Colonia soviética
Alcalá es una auténtica colonia soviética, con jefes de escuadrilla, pilotos, telegrafistas, mecánicos rusos. En toda la España republicana, no hay mejor sitio para intentar sacar a Nin una declaración autoinculpatoria y para torturarle hasta la muerte si se niega a confesar sus crímenes contra Stalin y contra el pueblo. E incluso para hacer desaparecer su cuerpo.
Orlov ha pensado en todo, y por eso retiene a Nin en el único sitio que el Gobierno no se atreverá a violar en caso de que, por la presión interna y externa, intente liberar a su prisionero.
Ese sitio es un recinto sagrado, donde el Gobierno de Negrín venera devotamente a los ángeles custodios que le llevarán a la victoria: los aviones que Stalin le está vendiendo a la República a precio de oro.
Se trata del aeródromo «Barberán y Collar», creado al noreste de Alcalá antes de la guerra. Los terrenos de este aeródromo ya desaparecido, sobre el que se levanta el campus de la Universidad de Alcalá, lindan hoy con el actual acuartelamiento de la Bripac. Este hecho puede arrojar nueva luz sobre el «caso Nin», ya que éste podría haber sido torturado y asesinado, e incluso sepultado, en el «territorio soviético» mejor blindado de toda la España republicana: el aeródromo de Alcalá. Desde el 5 de noviembre de 1936, este aeródromo se convierte en la base de los cazas Polikarpov I-15, los célebres «Chatos».
Hasta julio del 37, en que llega de Moscú la primera promoción de españoles adiestrados en el manejo de estos cazas, las escuadrillas de la base de Alcalá están comandadas y pilotadas mayoritariamente por rusos.
El asalto imaginario de Hitler
El propio Negrín debe de saber que si intenta liberar a Nin se juega el apoyo material de la URSS. Un ataque de sus fuerzas a un aeródromo militar soviético sería el fin de la ayuda de Stalin. Por esta razón, intenta explicar lo inexplicable al Presidente de la República, Manuel Azaña: que Nin ha sido liberado de su cautiverio de Alcalá por espías de Hitler.
Un asalto que prueba, según la prensa comunista de aquellos días, las acusaciones de que Nin era un «quinta columnista» de Franco.
Al «Barberán y Collar» había trasladado en octubre del 36 su cuartel general el jefe de la Aviación republicana, Ignacio Hidalgo de Cisneros, desde Albacete.
Numerosas fuentes señalan que Nin es retenido y torturado por la NKVD en un chalé que había sido habitado por Hidalgo de Cisneros y su mujer, Connie de la Mora, en Alcalá. De haber existido realmente, este chalé debía haber estado próximo al aeródromo.
Pistas falsas
De allí, según Orlov, sacan a Nin para matarlo en la carretera a Morata de Tajuña, pero este extremo ha sido considerado otra de las numerosas pistas falsas bajo las que el jefe de la NKVD en España se protegió, como tinta de calamar, del terror de Stalin al que había servido, cuando en 1938 pidió asilo político en EE.UU. huyendo de sus correligionarios.
Quizá la fosa de Alcalá aclare la pregunta que el Gobierno republicano dejó entonces sin contestar: ¿dónde está Andreu Nin? O quizá no resuelva el "caso Nin", pero sí el de otras víctimas que, setenta años después, otro Gobierno de izquierdas ha intentado ocultar.

Anònim ha dit...

FEDE ESTAS NERVIOS QUE NO CONTESTES?
COM VOLS QUE CUMPLIN LA LLEI SI ELS QUE LA VAN FER SE LA PASSEN PER EL FORRO?

Beniarres al dia ha dit...

Hi ha que treballar per a que altres puguen cobrar de la seguretat social, o entens?

Sembla que no vols entendreu. Les Lleies estan per a complir-se li agrade a la vicepresidenta o a l’alcalde de torn del poble.

Vivim en un estat democràtic on hi ha organitzacions, partits polítics i entitats diverses i una justícia independent, si un polític no vol complir la llei, algú s’encarrega de recordar-li-ho i de fer-li-la complir. Així que tranquil que lo d’Alcala de Henarés i lo de Beniarrés es resoldrà arreglo la llei li agrade a la vicepresidenta o no i gual que tu no estàs a favor de que es lleve la simbologia franquista de Beniarrés, doncs si es de llei serà llevada.

Anònim ha dit...

Mireu, sobre el "caso Nin" dir que aquells falangistes (que encara en queden un fum) que l'utilitzen com a onagre per tombar la llei del PSOE estan ben enganyants. Necessiten un cas per a contraatacar als sociates i la sol·lució que han trobat és eixa: fer una cortina de fum per tapar les seues pròpies aberracions Donar-li al RACA-RACA i contraatacar, que és el que fa sempre el PP.
No estic d'acord amb el que es va fer amb Nin, però tampoc oblidem que com eixe cas hi ha miler, repeteixo milers, de casos que s'atribueixen als falangistes.
Aleshores: per un assassinat hem d'oblidar a tota la resta? Fem cumplir la llei, si voleu, i fem-la complir per a tots. Si ens deixen.

Anònim ha dit...

Federic des de l´assemblea de joves de la vall de Perputxent-CAJEI, volem donat-te les gràcies per tot el que has insistit en llevar aquesta placa que duia el nom de "avenidadel caudillo", ja que una campanya de les que estem tractant dins del marc de la coordinadora d´assemblees de joves de l´esquerra independentista (CAJEI) anomanada "subverció per la llibertat" "fora simbologia espanyola i francesa del nostres carrers", és una campanya on les assemblees de joves de la CAJEI tractem d´alliberar els pobles i viles de tot arreu dels Països Catalans, de la simbologia referent a l´estat ocupant, l´espanyol, basant-se amb els mijans que disponem els joves.
Per això vull fer un crit d´ànim a tots aquells veïns que com tu i com nosaltres volem veure els pobles del País Valencià nets de sinbologia espanyola ja que aquest és un del primers pasos per poder alliberar-se de la dictadura democràtica que estem vivint en l´actualitat,conseqúència de l´imperialisme espanyol.I també des d´aquí donar-li una forta abraçada al Franki, un jove lluitador i conbatiu convertit en pres polític,per ultrejar una bandera espanyola, per intentar alliberar-nos de la seva democràcia!
perquè si aquesta és la seva democràcia, aquesta serà la nostra lluita!perquè la lluita és l´únic camí!!!

FORA SINBOLOGIA ESPANYOLA DEL NOSTRES CARRERS!
LLIBERTAT PER AL FRANKI
VISQUEN ELS PAÏSOS CATALANS LLIURES I SOCIALISTES!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...