Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dimecres, 9 de juny del 2010

HISTÒRIA D’UN PASDOBLE FAMILIAR

Em permet l’atreviment d’utilitzar aquest blog per poder transmetre una informació que representa per a mi una gran satisfacció, i al mateix temps, una emotiva il·lusió.

Es tracta del concert que la rondalla “La Lira” de Muro (a la que pertanc) oferirà el proper dissabte 12 de juny a les 20:30 h a l’església de Beniarrés.

Del programa preparat, vull destacar una peça anomenada “la Tienta”, un pasdoble que va ser introduït a Beniarrés per mon pare (el metge del poble), allà per l’any 1956. Aquest pasdoble el vam aprendre de “memòria”, “d’orella”, sense partitures.

Recorde que de xicotet, quan venia el bon temps, mon pare, els meus germans i jo ens ajuntàvem per tocar junts a l’entrada de casa: mon pare a la guitarra feia el baix i de director, el meu germà Emilio a la bandúrria i Paco (l’altre germà) a la guitarra. Jo, començava amb el llaüt o la bandúrria (més tard aprendria a tocar la guitarra).

També recorde que solien acudir altres persones amb els seus instruments i s’incorporaven al grup. D’ells, em ve al cap el nom d’una persona que ja no està entre nosaltres: “Toni pistolero”, un gran llaütista que li agradava tocar l’acordió. I com no, el seu germà Víctor (o Fidel per a mi), un enamorat de la bandúrria.

Passà el temps, mon pare faltà, però els germans continuàrem tocant quan es presentava l’ocasió. Més endavant, persones de generacions més joves també l’aprengueren a tocar, com Juan Vi, el fill de Tonica.

“La Tienta” ha estat sempre en el repertori familiar i s’ha convertit en la icona de la família Negro, ja que cada vegada que ens ajuntem, la toquem.

Com no havia cap partitura de la peça, i perquè no es perdera en la memòria, se m’ocorre la idea d’iniciar la faena d’escriure-la.

Després de molt de temps de treball escrivint la melodia, segones veus, harmonització, contra-cant, trio, etc, elabore un guió per a 3 bandúrries, dos llaüts, guitarra i baix. Durant aquest període d’elaboració del guió, m’assessoren persones amb coneixements musicals superiors als meus; persones a les que estic profundament agraït.

Una vegada elaborat el guió, el duc a l’actual grup “la Lira” i comencem a assajar-la.

El dia 12 de juny de 2010 la presentarem a Beniarrés, lloc on es va escoltar per primera vegada, més concretament a “cal metge”.

Des d’aquest blog, li la dedique a la família Negro i a aquelles que la toquen o la tocaven.

Tan sols em resta donar-li les gràcies a aquest blog per permetre’m aquesta gosadia.

Saluts.

Beniarrés, juny de 2010

Article enviat a aquest blog per Luis Negro la Torre

Video de la Lira de Muro interpretant Isas (Canarias)

2 comentaris:

Carles Tomàs ha dit...

Molt emotiu el post, Lluís. Ara, esperem que el penges al Youtube i puguem gaudir-lo tots els qui no assistim al concert.

LUIS NEGRO DE LA TORRE ha dit...

Gràcies, Carles. La idea de penjar-lo al Youtube em pareix molt bona, però jo no ho sé fer, ho reconec.
Si algú fa algun vídeo i ho vola fer, endavant.
Saluts, que passes un bon dia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...