Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dimarts, 21 de desembre del 2010

Llei antitabac: 2 de gener de 2011 entra en vigor

El Congrés ha aprovat hui la Llei Antitabac per la que en menys de dues setmanes, tot just onze dies, no es podrà fumar en cap establiment públic tancat.

La normativa entrarà en vigor el 2 de gener , de manera que cap d'any i primer d'any seran les últimes festes en què es podran esgotar els seus cigarrets en bars, restaurants i discoteques.

Els diputats han coincidit que 2011 ofereix una oportunitat genial als addictes al tabac per deixar-lo, alhora que s'allibera als 800.000 treballadors de l'hostaleria d'un aire contaminat, pel qual cada any moren a Espanya 5.000 fumadors passius.

Davant l'escepticisme d'alguns sobre si els espanyols respectaran la Llei, la ministra de Sanitat, Leire Pajín, ha reconegut que adaptar-se a la prohibició "no serà fàcil ni immediat" i exigirà "una responsabilitat compartida per tots i totes".

"Confiem en la immensa majoria d'empresaris que sempre compleixen i respecten les lleis" , ha emfatitzat Pajín, que ha insistit que avui s'ha donat "un pas decisiu a favor de la salut pública del nostre país".

També la diputada socialista Pilar Grande ha demanat a tots els grups parlamentaris que col·laboren perquè "la llei es compleixca" i perquè "no hi haja insubmisos, ni particulars ni institucionals" .

Tolerància i no fumadors

Grande s'ha felicitat que "per fi la tolerància estarà del costat dels no fumadors", ja que la nova legislació compte amb el suport del 74% de la població espanyola .

I és que "el Govern és conscient de l'esforç col.lectiu que comportarà la seva aplicació", com ha dit Pajín, després legar que "no es pot exagerar però tampoc ignorar que a Espanya moren 50.000 persones cada any a conseqüència del tabac" , una xifra més gran que la derivada d'accidents de trànsit o consum de drogues il legals.

Pajín ha llançat un "missatge tranquil.litzador" a l'hostaleria, recorrent a la situació d'altres països hi han diversos estudis que "diuen clarament que encara hi ha un temps d'adaptació, els bars no es quedaran sense clients".

Més aviat al contrari, segons la ministra, la prohibició de fumar suposarà noves oportunitats de negoci, en comptar ara amb tots aquells clients per als quals el fum és un obstacle.

Encara que és cert que "exigirà canvis" i que es necessitarà "cert temps", perquè "els hàbits no es canvien en un dia", Pajín ha esgrimit que "mereix molt la pena" aquest esforç.

Associacions científiques, societats de professionals sanitaris i organitzacions de pacients, moltes d'elles presents en les tribunes de la Cambra Baixa, han aplaudit a la titular de Sanitat.

El diputat popular Santiago Cervera ha expressat la voluntat del seu grup de que aquesta Llei sigui "efectiva" i que "totes les comunitats la posen en marxa d'una manera raonable".

La majoria parlamentària ha tirat per terra l'intent del PP que es permetés la construcció de cubicles per a fumadors, com demanaven els hostalers , i tampoc hi haurà exempcions fiscals per a aquells que van fer obres en compliment de l'anterior Llei.

Llocs prohibits

L'enduriment de la legislació vigent des de 2006 implica que no es podrà fumar a cap local, inclosos els bars, els restaurants, les discoteques, els casinos i els bingos.

També es prohibeix a totes les zones dels hospitals, inclosos accessos i zones de trànsit, i en les àrees d'oci infantil així com en els centres educatius, encara que es permet en els llocs oberts dels campus universitaris .

Com a novetat, s'autoritza la venda de tabac a través de màquines automàtiques a les botigues de conveniència de les estacions de servei, així com de cigarrets naturals solts, un assumpte rellevant per a l'economia de les Illes Canàries.

A l'espera de la nova regulació, no es veuran programes o imatges en els mitjans de comunicació en què els presentadors o col.laboradors fumen o publiciten tabac.

Sí es podrà consumir cigarretes en els clubs privats de fumadors, en establiments penitenciaris, centres psiquiàtrics, de gent gran i de persones amb discapacitat, mentre que els hotels reservaran fins a un 30% de les habitacions per a fumadors.

Les infraccions lleus seran sancionades amb multa de fins a 30 euros, per les greus s'exigirà fins a 10.000 i per les molt greus s'arribarà fins als 600.000

4 comentaris:

Anònim ha dit...

I la joventut fumadora que estudia als bars amb un cigarret i un cafetó? Va que això no fa tant de mal, és un petit vici per a relaxarte en epoques d'examens!!!

Anònim ha dit...

a vore tu quan l'apliques,que ja ha entrat en vigor

Beniarres al dia ha dit...

Ho tens molt fàcil. Si creus que no la compleixc, poses una denuncia a l'organisme competent. El que passa que en aquest cas no ho podràs fer de forma anònima.

Anònim ha dit...

Reflexió per als fumadors: Si jo no t'obligue a menjar-te qualsevol cosa que no t'agrada, perquè et creus amb el dret d'obligar-me a respirar un aire (que també és aliment per al cos) que jo no vull respirar?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...