BENIARRÉS AL DIA NI COMPARTEIX NI ES FA RESPONSABLE DELS COMENTARIS QUE EN AQUESTA PÀGINA ES PUBLIQUEN.
AQUELLS QUE CONTINGUEN OFENSES, INSULTS O SEMBLANTS, NO SERAN ADMESOS.
Actualitat: AJUNTAMENT: Dimecres 23 de maig a les 19:30 hores sessió plenaria a l'Ajuntament de Beniarrés

diumenge, 2 de desembre de 2012

Sóc pensionista. Com m'afecta la retallada del PP?


Quan el PP feia campanya electoral va assegurar mil vegades que revalorizaría les pensions, entre d'altres moltes promeses incomplertes -totes-. Ja en el Govern, la banda de Mariano Rajoy ha insistit que les pujaria "en funció del criteri vigent" que obliga a fer-ho per llei. Però no serà així, ja que la dictadura franquista ni atén a lleis ni a promeses ni a juraments sobre la Bíblia dels hipòcrites: només compte el negoci. Les pujarà, entre l'1% i el 2% les mínimes, però no revisarà el desfasament amb l'IPC d'aquest any tampoc de manera que els 8,1 milions de pensionistes d'Espanya perdran altra vegada poder adquisitiu en un nou robatori "legal".

- Si les pensions pugen segons la normativa vigent, com es calcula la revaloració?

A l'hora d'actualitzar les pensions cal tenir en compte dos elements: saber si l'any que acaba s'ha pagat una quantitat adequada a la pujada dels preus i decidir si de cara l'any següent es pujaran més. L'objectiu és que les pensions mantinguin el seu valor tot i que la vida pugi.

- Quant hauria d'haver pujat la meva pensió si el Govern hagués complert la seva promesa?

L'Executiu va pujar l'any passat, de cara al 2012, les pensions l'1%. Però aquesta era una pujada provisional. Ara, de complir amb la revaloració, calia saber si la vida el 2012 ha pujat aquest 1% o més. Per calcular-ho pren com a referència l'IPC de novembre. Segons la xifra provisional, l'IPC va ser del 2,9%. Significa que el 2012 vostè hauria d'haver tendio una pensió un 2,9% més, però només es la van pujar l'1%. Ara, segons la normativa, vostè hauria de cobrar una paga al gener compensatòria, que inclogués aquest 1,9 punts de pensió del qual no va gaudir. No obstant això, el Govern no li compensarà aquesta diferència.

- Tinc la pensió mitjana d'Espanya. Quant hauria d'haver cobrat i quant cobraré?

La pensió mitjana a Espanya el novembre era de 835 euros. Si el Govern li hagués compensat el desfasament entre la pujada que va aplicar i l'IPC, hauria d'haver cobrat en realitat 15,8 euros més cada mes i en les dues pagues extra. És a dir, que el gener rebria una paga compensatòria de 222 euros. A més, de cara al 2013, segons l'anunciat per l'Executiu aquest matí, la seva pensió pujarà un 2%. I aquest 2% s'hauria d'haver calculat sobre 850,8 euros, de manera que cobraria 867 euros al mes. Però no serà així. Aquest 2% l'hi s'aplicaran sobre els 835 euros que va cobrar el 2012. És a dir, passarà de 835 euros a 851,7 euros i no 867 euros. En tot l'any (14 pagues) vostè deixarà de cobrar 214,2 euros, que sumats a la paga compensatòria que no li donaran el gener (de 222 euros), suma 436 euros perduts.

- Rebré al gener una compensació ja que l'IPC ha pujat el 2,9% i no l'1%?

No

- Per què és important la revaloració si només és de 1,9 punts?

Si el 2012 va cobrar 1.010 euros després d'haver pujat el Govern la seva pensió un 1%, vol dir que en realitat, segons l'IPC de novembre del 2,9%, hauria d'haver cobrat 1.029 euros. El gener de 2013 l'Estat hauria compensar el desfasament, i cobraria 266 euros de cop, és a dir, els 19 euros dels 14 mesos de paga no rebuts. Però a més, de cara al 2013, en què el Govern ha anunciat que pujarà les pensions entre l'1% i el 2%, en no existir revalorització, com a base agafarà la xifra que ha cobrat el 2012, 1.010 euros, i no la que hauria d'haver cobrat, 1.029 euros.

- ¿Pujarà alguna cosa meva pensió el 2013?

Sí Un 2% si cobra menys de 1.000 euros. Un 1% si cobra més del 1.000 euros. Però aquesta pujada es la aplicaran mensualitat que hagi estat cobrant el 2012.

- Cobrament menys de 1.000 euros al mes. Quant pujarà la meva pensió?

Si la seva pensió és de 1.000 euros o menys el 2012, l'alça és del 2%. Aquest és el cas que afectarà el 70% de les pensions que ara mateix hi ha a Espanya, és a dir, a 6,6 milions de pensionistes. Si, per exemple, cobra 835 euros (el mes passat aquesta era la pensió mitjana a Espanya), al gener de 2013 cobrarà 851,7 euros.

- Cobrament més de 1.000 euros al mes. Quant puja la meva pensió?

Si vostè està en l'altre gran gran grup, el 30% de pensionistes la assignació supera els 1.000 euros al mes, la seva pensió només augmentarà de cara al 2013 un 1%. Si, per exemple, cobra 1.100 euros mensuals, a partir de gener de 2013 cobrarà 1.111 euros al mes.

- I si la meva pensió és no contributiva?

La pujada afecta per igual a totes les pensions. No obstant això, ja que les no contributives són les més baixes, estaran emmarcades en el grup de les que pugen el 2%.

- Fins quan la meva pensió es quedarà com el 2013?

Depèn. El Govern haurà de decidir l'any que ve de nou què fa amb les pensions. Podrà compensar l'IPC. O no. Podrà aplicar una nova pujada. O no. Rajoy i la caverna feixista fan el que volen, com a qualsevol dictadura.


Article publicat a Sirius.cat

3 comentaris:

Anònim ha dit...

PP=PSOE=MERDA
Sempre tirant-se en cara el mateix que ha fet l'altre

Anònim ha dit...

si PP=PSOE= MERDA Y EL BLOC AREPLEGANT LA QUE CAU.CON SEMPRE YO NO HE SIDO.

Anònim ha dit...

El Bloç es com la grasa pudenta que va per damunt. aixúi ho han demostrat. quan critiquen açí al pp ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...