Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dissabte, 21 de novembre del 2009

Pensaments de UPyD sobre l’educació a les nostres comarques

Navegant per la xarxa, em va caure a les mans aquest article publicat per un polític pertanyent a l’agrupació política Unión Democràcia y Progreso (UPyD) i que qüestiona el model lingüístic amb que s’estudia al col·legi públic Perputxent de Beniarrés, així com de la resta de col·legis públics de la comarca.

Em sorprèn i molt, que qüestione tant la llengua emprada i no diga una sola paraula de l'abandonament en molts casos dels col·legis depenents de la Generalitat Valenciana. Que no diga una paraula del tancament d’escoles en els pobles xicotets de la nostra comarca, Que no diga res de la mancança de mestres i els nombrosos barracons que hi han en les nostres comarques. Que no diga res de la gent que vol estudiar en la seua llengua, es a dir, en valencià una carrera o una formació acadèmica i no ho pot fer. I el més preocupant quan pregona un conflicte lingüístic al País Valencià per què els nostres fills estudien en la seua llengua indicant que cal “actuar” abans de que siga tard, tard de què, de la nostra llengua desapareixca voldrà dir i quan relaciona educació en valencià amb nacionalisme i independentisme.

Be vos deixe amb aquest article per a que vosaltres mateix es feu una idea dels pensaments que té UPyD sobre la nostra llengua i l’ensenyament en valencià.



La educación, punta de un iceberg nacionalista.
Por David Sabido Bustos*

Las Comarcas de L´Alcoià, El Comtat i La Foia de Castalla, se componen de un total de 32 municipios. Los centros docentes públicos tanto de primaria, secundaria, bachillerato y módulos, suman un total de otros 32.
De los 32 centros analizados, no se ha encontrado ninguno que ofrezca a sus alumnos la posibilidad de estudiar en español. Por lo general disponen de dos líneas de estudio. Una línea de estudio en valenciano y otra línea de estudio progresiva al valenciano, cuando no se impone directamente la educación exclusivamente en valenciano. Se da la peculiaridad, que algunos de los colegios o institutos ofrecen además, las vías de estudio en valenciano y progresiva al valenciano “enriquecidas“. Para ello se ha empobrecido la educación hasta el punto, que ha terminado despareciendo la opción de estudiar en español, lengua materna y vehicular de gran parte de la población.
Beniarrés con un colegio de educación primaria, Onil con dos colegios de educación primaria y un instituto, Muro de Alcoy con dos colegios de primaria y un instituto, Ibi con cinco colegios de primaria y dos institutos, Gorga con un colegio de primaria, Cocentaina con dos colegios de primaria y un instituto, Castalla con un colegio de primaria y un instituto, Tibi con un colegio de primaria, Alcoy con cuatro colegios de educación primaria y cuatro institutos, Bañeres de Mariola con un colegio de primaria y un instituto y Alfafara con un colegio de primaria, no dan la opción a sus alumnos de estudiar en una línea en español. Ahora bien, tanto Alcoy, Cocentaina, Muro de Alcoy como Beniarrés, sí dan la opción de estudiar en valenciano de una manera enriquecida.
En la Comunidad Valenciana, el municipio que quiera disponer de institutos o colegios públicos con línea de estudio en español, debe declararse zona castellano-parlante, como si de una zona de resistencia se tratara.
El trato que se da en las zonas castellano-parlantes a la educación en valenciano, dista mucho del que se da al español en las zonas con educación en valenciano.
Una ciudad, pueblo o villa que se declara castellano-parlante, dispone como mínimo de un instituto en el que se ofrece la posibilidad de estudiar en valenciano en centro público. Sin embargo, los municipios que aplican la inmersión lingüística, no ofrecen la posibilidad de estudiar en español en alguno de sus centros. La familia que por cualquier motivo quiera que su hijo/a estudie en español, no tiene otra solución que la de buscar una institución privada, lo que supone un gasto de 600€ de media, como acreditan estudios publicados por distintas plataformas.
El sistema educativo de inmersión lingüística que la Generalitat Valenciana alienta y fomenta, no hace más que acentuar las diferencias sociales tanto en cuanto no permite una educación de calidad más que a todo aquel que se la pueda pagar.
Es preocupante el hecho que a los escolares de la Comunidad Valenciana no se les facilite el estudiar en español si así lo deciden. Preocupante es también el hecho que cualquier familia que cambie de residencia a la Comunidad Valenciana, tiene que ser consciente que la educación que se ofrece a sus hijos va a ser en valenciano, entiendan esta lengua o no.
El problema lingüístico que sufrimos en la Comunidad Valenciana, es cierto que no se ha agravado a niveles como los de la Comunidad Autónoma de Cataluña o la Comunidad Autónoma Vasca, todavía. Pero no podemos esperar a llegar a ese punto sin retorno, para comenzar a buscar soluciones.
La punta de iceberg que resulta ser el conflicto lingüístico, no hace más que confirmar el error que supone el actual sistema autonómico, al que se le ha otorgado una capacidad legislativa, que sólo debería tener el estado central.
Desde 1978 hasta nuestra fecha, España se ha descentralizado concediendo a las autonomías competencias que deberían ser exclusivamente del estado central, como es en este caso la educación.
*David Bustos es coordinador de organización comarcal de UPyD en L’Alcoià, El Comtat y la Foia de Castalla.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Fascistas disfrazados de pacifistas.
cuant tindrem que aguantar el poble Valencia, de tan gran rao naix la gloria.
OVIDI

Anònim ha dit...

Podries si cal pararte a pensar un poc abans de dir tanta...?
El queixes de tot i realment dones llàstima a cualquiera que t'escolte.
_Tens uns mandataris al cap de la Generalitat que donen més valencià que quan governaven els teus,que al menys la gent encara tenia per a elegir allò que considera més adecuat per als seus fills estiga encertat o no.
_Al teu vollgut poble(no se de quina manera)el col.legi que tenim el dona i molt bé ´l'educacio de la forma que tú la vols per al teu xiquet.
-Al teu poble parlen tots la llengua que tanta por tens que desaparega i el teu xiquet ni la c
conega quan siga major.
AÇó es el que hi ha.T´agrdaria molt tindre algo imposat i que tú no pugueres elegir de forma lliure allo que creus que es millor per als teus xiquets?.Doncs damunt del que tens el que vols encara eres capa de queixarte sense mal com quasi sempre.
Ara supose que la teua contestació serà que qui vullga un altre tipus d'ensenyament per als seus fills que surta a un altre poble a viure on ho estiga allo que aqui no tenim...
Menys mal que no tenim l'ensenyança en llengua espanyola sino ja sentiriem lo poc democrates que son els del Partido Popular com tú els anomenes.Espere que ho entengues....Bon dia.

Carles Tomàs ha dit...

Si el que es pretén és un estat jacobí, la tesi d'aquest senyor és correcta. Però un estat jacobí, perquè funcione bé i sense problemes, hauria de poder contentar a tots els seus components i crec que no és aquest el cas. El que es fa es sobreposar una llengua, una cultura i una manera d'entendre la vida per damunt de les altre formes de parlar, d'entendre i de viure. Així el que resulta és un aplastament dels altres i una anul.lació i negació dels drets de tothom de poder viure en la seua llengua, en els seus costums i tradicions. No hem d'oblidar que segons la llengua que cadascú parla el condiciona per entendre la vida. Si ací som valencians haurem de tenir en compte la nostra llengua i pensar que abans que espanyols som valencians i no a l'inrevés, es a dir que la condició de valencià em fa espanyol. Primer són les parets i després la coberta. Espanyol a seques no és res; hom ha de tenir primer la condició de valencià, basc, català, asturià,etc.

Anònim ha dit...

A l'anònim de: "Podries si cal pararte a pensar un poc abans de dir tanta...?"

Quan dius: "-Tens uns mandataris al cap de la Generalitat que donen més valencià que quan governaven els teus,que al menys la gent encara tenia per a elegir allò que considera més adecuat per als seus fills estiga encertat o no..."

De veritat et pareix que els actuals mandataris (del PP) donen més valencià que abans?
Em pense que no coneixes la llengua vehicular dels "mandataris" de la Conselleria d'Educació: el castellà. Si no, prova de telefonar algun dia i ho voràs.

Beniarres al dia ha dit...

Al segon anònim: Primerament i es la darrera vegada que t’ho dic (l’altra el comentari no serà publicat), al meu fill no el poses en res en aquest blog.

En segon lloc quan dius “abans de dir tanta ....”, caldria que ho definires millor doncs sembla ser que no t’agrada el que lligues en aquest blog, aleshores perquè el lliges?.

En tercer lloc, vivim en un territori on la seua gent parla en valencià en un gran majoria i per tant, aquesta és la llengua del poble que no sols deu ser emprada en la parla coloquial, també deu ser coneguda, entesa, saber escriure-la i llegir-la i és ací on entra l’escola. Tots els xiquets i xiquetes de Beniarrés tenen la sort de saber dues llengües i m’agradaria que també una tercera com l’anglés.

Quan engegues la televisió a Beniarrés dels 28 canals que vegem al poble, sols 3 son en la nostra llengua ( he sigut generós i he posat Canal 9), quan engegues la ràdio el 90 % de les emissores son en castellà, quan comprés un diari, sols el 5% està en la nostra llengua per tant la nostra llengua està discriminada i en perill de desaparició o és que sols vos que s’utilitze en actes folklòrics i en la parla del poble?

Lo de la Generalitat no comentar-ho i sí el PP és el Partido Popular com jo dic i com tu dius i com els agrada a d’ells que es diguen.

I si, estic d’acord amb tu en una cosa, si que deuria poder elegir en quina llengua vols estudiar però no sols a Beniarrés, també la carrera universitària que vullgues elegir per tant et propose que envies aquesta petició a la Conselleria d’Educació per a que posen la doble línia en tots els centres educatius. Si vols ja et dic jo la resposta que van a donar-te, NO, doncs això val molts diners, simple i planament. Tot s’acaba quan toques el tema econòmic, això si, per a Formula 1 i demés boatos el que faça falta.

Espere que tingues un bon dia.

Anònim ha dit...

EL PI: Es ven duu escoltar àmnics que viuen en zones històricament castellanes però dins del país valencià que el valencià es una optativa si no vos enganyen una optativa ixa es la forma de fomentar i normalitzar el valencià dels nostres amics el de les corts perquè això no ho han ficat el pp sinó que ja ve del pspv que vergonya de polítics.
No es que el país valencià siga de dretes o d´esqueres és que la gent ja esta farta de tant DE POLÍTIC CORRUPTE QUE L’ÚNICA COSA QUE FAN ES PLENAR-SE LES BUJAQUES SOLS CAL MIRAR LA COSTA O MILLOR DIT, LA NOVA MURALLA VALENCIANA D’HOTELS I APARTAMENTS

* El de l'oli * ha dit...

Aquest últim anònim té molta raó. Transformar la costa en hotels i apartaments és un crim contra la Terra.

Pa per hui i fam per a demà. Això és el que ens venen els peperos.

Realment es creu algú que els nostres governants donen més valencià ara que quan l'era PSOE? Si és així ho lamente, no es pot fer res per ells. Ja estan abduïts.

En quant al tema de la llengua emprada a les nostres institucions, encara patim diglòsia. Malauradament.

I per cert, la penya de UPyD em dóna un mal rotllo...

David ha dit...

Buenos días a tod@s.

En primer lugar, gracias por los comentarios sobre el artículo que he escrito. Gracias incluso a aquellos que en lugar de hacer razonamientos objetivos y sosegados, hablan desde el rencor y la ira. El trasfondo del artículo no es el de la enseñanza exclusiva en español, como algunas personas que han hecho aquí comentarios, quieren hacer ver. El artículo habla de la imposibilidad de estudiar en español de todo aquel que lo desee libremente. Desde UPyD creemos en el bilingüismo, pero no en la inmersion lingüística. Ninguna lengua, ningún territorio puede privar de los derechos fundamentales a las personas.

Un saludo a todos.
David

Sant Antoni del Porquet ha dit...

A David:
Dius que ninguna llengua, ningun territori pot privar dels drets fonamentals a les persones. Dis-me: a quí ignoren emprant la seva llengua a la ciutat d'Alacant? Qui no pot dirigir-se a les "forces de l'ordre" en la seva llengua? qui? els castellans? Nooooooooooooooooooooo! La resposta a ambdues preguntes és la mateixa: Nosaltres, els valencians. Així que no parles de imposicions perquè ací l'únic que imposa és l'estat espanyol: imposa una llengua, una cultura i la annexió a un territori que està esborrant per complet les nostres senyes d'identitat.

Eixos, feixistes imperialistes, tampoc aniran al cel. Paraula de sant!

Anònim ha dit...

L'únic que parla des de la rancúnia i la ira és eixe personatge anomenat David, sembla mentida que un xic relativament jove, com es pot veure a la foto del periòdic,tinga aquestos pensaments tan feixistes.
He de dir que els meus fills estudien en la línia PEV i trauen molt bones notes en castellà, en valencià i en anglés, per cert cosa que gent com tu dubtava que en sabrien parlar de castellà.

Altra cosa que vull deixar ben clara és que, jo sàpiga, el castellà mai ha sigut ni serà la llengua materna de Beniarrés. I a més l'únic conflicte lingüístic que tenim ací al País Valencià és el d'una llengua (la castellana) que vol ccontinuar substituint la nostra llengua. No vulgues que vegem cap altre conflicte lingüístic, tant de bo que així fos.
I mira, David, ja que veig que segueixes el blog, no estaria malament que l'estat li puguera llevar les comptències a Alejandro Font de Mora perquè ja estem fins els .... d'ell! A veure si en el teu proper article parles de la mala gestió que està fent a l'ensenyament públic.

SAJOLIDA ha dit...

A David:
"la imposibilidad de estudiar en español de todo aquel que lo desee libremente"
Aquesta mateixa exigència del dret de triar la llengua d'estudi es pot aplicar a l'inrevés:
A Galícia exigir ensenyament en català, a Catalunya, València o les Illes exigir ensenyament en galleg o basc......
Al dir espanyol, es referixes a castellà, ¿no?
O es que les llengües distintes al castellà no son espanyoles?

* El de l'oli * ha dit...

Ai David. Em sap mal que no cregues en la immersió lingüística. És la millor manera d'aprendre un altre idioma.

¿Creus que no és bona idea que els estudiants se'n vaguen de beca a un país extranger, a conviure amb una familia que parla la llengua que l'interessa? ¿Haurien de parlar-li en la llengua que ja domina?

Creure en el bilingüisme mola, és clar. I dóna vots, és clar. Però també cal practicar-lo. Saps?

I perquè quedar-se sols en dos idiomes? Perquè no parlar-ne més?

I realment açò:

"...privar de los derechos fundamentales a las personas."

encara pasa, i molt al món actual.

Carles Tomàs ha dit...

David, com deus saber, el bilingüisme comporta igualtat d'oportunitats, igualtat de mitjos, igualtat de drets, igualtat d'ús, igualtat de consideració social, i un cafís més d'igualtats. Tu saps ben bé -no cal que t'ho recorde- que cap d'aquestes igualtats es donen en el nostre àmbit lingüístic i per tant, no podem parlar de bilingüisme. Ací hi ha una llengua oficial dominant i l'altra sols existeix per fer llibrets de falla o foguera i encara amb un ús dolent i en perill d'extinció. Aquesta llengua és un bé cultural que cal conservar i, a més a més, és la llengua que hem aprés des del primer moment i per tant, té una càrrega sentimental molt forta, tan forta, que ens dóna una visió de la vida diferent a la castellana. Un poble veu el món a través del prisma de la seua llengua.
Als qui hem nascut parlant valencià ens han fet uns "desgraciats" lingüísticament parlant: no sabem escriure la llengua que parlem i no sabem parlar la llengua que escrivim. Tu veuràs si açò és de rebut. Tot plegat, fa que el bilingüisme en aquestes condicions siga una quimera perquè tot afavoreix el castellà. Tan és així, que un xiquet, sense rebre ensenyament en castellà, coneixerà molt bé la llengua oficial i dominant, mentre que un altre, si no rep ensenyament en valencià, mai en la vida el coneixerà ni , menys encara, l'usarà. Sembla que aquest seria el teu cas (sense ànim de retraure-t'ho) Allò més normal seria que tu usares el valencià en aquest lloc com a alguna cosa normal, ja que els lectors, en la seua majoria som valencianoparlants, però com possiblement hages tingut una educació bilingüe, tal com ací la practiquem, doncs, ja veus: et resulta més fàcil i més natural expressar-te en llengua castellana. No tinc res en contra del castellà, però si contra aquells que davall l'excusa del bilingüisme, el que pretenen és una extinció solapada del valencià, perquè oposar-se frontalment, està mal vist; més encara si les veus provenen des d'un partit polític que defensa la idea d'Espanya com un tot unitari i sense badalls de cap mena.
I per acabar: una llengua, si no és per immersió, serà ben difícil que puga aprendre's. I quan dic immersió, ho dic tant en l'escola com en els mitjans de comunicació. Veges sinó quanta gent escriu malament en aquest blog, tot i que han tingut un ensenyament en valencià. Tot per culpa de la llengua dominant que tot ho envolta.
Salutacions

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...