BENIARRÉS AL DIA NI COMPARTEIX NI ES FA RESPONSABLE DELS COMENTARIS QUE EN AQUESTA PÀGINA ES PUBLIQUEN.
AQUELLS QUE CONTINGUEN OFENSES, INSULTS O SEMBLANTS, NO SERAN ADMESOS.
Actualitat: AGRICULTURA: El divendres 16 de Novembre s'enceta la campanya de recollida d'olives a la Cooperativa de Beniarrés .... FESTES: Els dies 30 d'Abril i 8 d'Octubre de 2018 seran festa local a Beniarrés

dilluns, 3 de febrer de 2014

L'AVL suspèn la presentació del Diccionari Normatiu per 'problemes tècnics'

Fabra l'ha amenaçada pel reconeixement de la unitat de la llengua · Al 'Diccionari normatiu valencià', acabat d'aprovar, s'hi diu que 'valencià' i 'català' són denominacions compatibles

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha suspès la presentació del Diccionari Normatiu Valenciana, prevista per demà, per 'raons d'ajusts en l'aplicació informàtica de la pàgina web i per problemes tècnics en el nostre servidor', segons que ha comunicat la institució a través d'un correu electrònic. L'AVL ha rebut al llarg d'aquest cap de setmana crítiques per part de membres del govern valencià i de diputats del PP per ratificar la unitat de la llengua i admetre altres denominacions compatibles amb l'oficial de 'llengua valenciana'. La institució ha suspès la presentació indefinidament.
Precisament, avui el president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha mantingut el to amenaçador amb l'AVL que ja va emprar el secretari general del PP, Serafín Castellano, arran de l'aprovació del ‘Diccionari normatiu valencià' (DNV). Amb aquest diccionari, l'AVL diu que valencià i català són denominacions compatible, i això ha irritat els populars. Fabra ha dit que la institució no complia allò que diu l'estatut i que ell s'encarregaria de fer-ho complir.
Fabra ha fet aquestes declaracions a València. Ha dit que l'article 6 de l'estatut diu que la llengua dels valencians és el valencià. 'Tots aquells que tenim representació i responsabilitat en qualsevol àmbit hem de defensar les nostres senyes d'identitat i la nostra llengua, i el meu compromís és de fer complir l'estatut'.
Explica El País que preguntat per si respectarà allò que diu l'estatut precisament sobre l'AVL, com a entitat responsable de la normativa sobre la llengua, Fabra ha respost: 'No hi donaré més voltes. L'estatut diu que la nostra llengua és el valencià i açò és el que defensarem per damunt de tot'.
Serafín Castellano ja va dir ahir que amb aquesta definició de valencià 'l'Acadèmia Valenciana de la Llengua perd la seua raó de ser i s'enfronta al sentiment de la majoria del poble valencià'.
En un comunicat, el dirigent popular hi insistia: 'Equiparant el valencià i el català, l'AVL perd tot el seu sentit, perquè es va crear precisament per a defendre la personalitat de la nostra llengua.'
Castellano, en nom del PP, subratllava: 'La defensa de la nostra llengua és irrenunciable i no permetrem intrusions ni atacs als nostres senyals d'identitat, a allò que ens definix com a poble, a la nostra història i la nostra idiosincràsia.'
Una altra figura destacada dels populars valencians, el vice-síndic al parlament Rafael Maluenda, va afanyar-se a dir que el nou diccionari 'és una vergonya i un menyspreu als valencians'. El diputat de les Corts més veterà i membre de la direcció del grup popular va assegurar que proposaria al síndic del seu grup 'una iniciativa perquè es retire el diccionari'.
Jornada històrica
En una jornada qualificada d'històrica, l'AVL va aprovar divendres per àmplia majoria el ‘Diccionari normatiu valencià' (DNV). Amb 93.349 entrades, el DNV també 'aborda amb normalitat la realitat lingüística per a superar els conflictes onomàstics’. Així, l’AVL accepta ‘llengua valenciana’ com ‘la manera más tradicional’ d’anomenar l’idioma, tot i que és ‘compatible’ amb unes altres denominacions com català.
Es pot comprovar amb la definició que s’ha aprovat de ‘valencià’: ‘Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Balears i uns altres territoris de la Corona d'Aragó i que també rep el nom de català.’ En un comunicat, l’AVL afegeix que ‘el reconeixement de la unitat de la llengua no comporta cap supeditació de les variants pròpies d’un territori respecte a les d’un altre’.
Dotze anys de feina
El DNV és el resultat d’una tasca col·lectiva de dotze anys feta amb rigor filològic, ‘que aspira a integrar equilibradament les diferents sensibilitats lingüístiques al si de l’AVL’, diu la institució, que amb l’aprovació considera la jornada de divendres un dia històric per a la llengua i la cultura del poble valencià: ‘La data del 31 de gener de 2014 marcarà un abans i un després per a tots aquells ciutadans que estimen el signe d’identitat més emotiu i potent d’un poble.’
Des que es va posar en marxa l’AVL el 2001 ha publicat unes quantes obres de pes com el 'Diccionari Ortogràfic i de Pronunciació del Valencià' (DOPV), el 2005, amb el suport de divuit dels dinou membres, i la 'Gramàtica Normativa Bàsica', aprovada el 2006 per unanimitat.
El DNV es podrà consultar a partir de la setmana que ve a través de la pàgina web de la institució.
Torró (EU): 'És infame l’ús partidista que fa el PP contra el dictamen científic de la llengua'
El portaveu adjunt d’EUPV, Lluís Torró, considera 'inassumibles' les declaracions de Serafín Castellano respecte al fet que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua hagi perdut 'tot el sentit' per la definició que apareix al Diccionari Normatiu Valencià. 'A més d’encabotar-se que el Sol dóna voltes al voltant de la Terra es veu clar quina era la intenció de la reforma de l’AVL: controlar-la. És infame que es faça un ús partidista contra un dictamen científic sobre el qual no hi ha cap controvèrsia entre els filòlegs.'
Torró afegeix: 'El PP demostra estar molt esglaiat per les perspectives electorals quan recorre a aquests arguments per mobilitzar la part més atàvica dels seus votants. Saben que la ciutadania valenciana està ansiosa per posar-los en el carrer i no dubten a desprestigiar organismes que ells mateixos van impulsar per tractar desesperadament d’evitar el que és evident que és inevitable: la fi del règim del PP al País Valencià.'

Quan Fabra reconeixia la unitat de la llengua

Alberto Fabra, abans d'esdevenir president de la Generalitat Valenciana sense haver estat votat en unes eleccions, era batlle de Castelló. En aquell temps, Fabra no tenia cap inconvenient de reconèixer la unitat de la llengua, contra la qual ara amenaça l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, i el dret dels ciutadans de veure TV3 al País Valencià. Tot això ho va expressar en un '30 minuts' del maig de 2011, emès arran del tancament de les emissions de TV3.
Vegeu el fragment de la intervenció de Fabra, ací:


Noticia publicada a Vilaweb

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Tanquen Tv3, tanquen C9 multes Acció Cultural del País Valencià i despres de 12 anys de investigació també volen tancar AVLL per que no els agrada el que diuen, son uns faxes no estem vivint en una democràcia es una puta dictadura, ja esta be.
Tan sols an dit una cosa que tot sabiem.
SI A LA UNITAT DE LA LLENGUA CATALANA. ///*//

Anònim ha dit...

Què vergonya! Com pot el nostre Molt Honorable President ser tan hipòcrita?. En l'actualitat pensa que valencià no és català, però quan era alcalde de Castelló sí creia en la unitat de la llengua. Quin fàstic!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...