Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dimecres, 24 de juny del 2009

Fira o fireta?

El que a simple vista pot semblar un simple canvi lèxic entre la paraula “Fira” i la paraula “Fireta”, amaga moltes coses més, amaga un vertader canvi semàntic.

Cap a l’any 2002, una idea sorgida de la societat beniarresina, es va veure plasmada amb la celebració de la “I Fireta de la Tardor” a Beniarrés. Un projecte que com he dit, no va ser fruit d’una ocurrència dels membres de l’equip de govern d’aleshores al consistori beniarresí, més be va ser, el recull de propostes de persones que pensaven que Beniarrés podia mostrar a la resta de pobles de la comarca el que erem capaços de fer amb les nostres mans, de produir als nostres camps, de mostrar el nostre art, els nostre músics i la nostra música, de mostrar els nostres productes industrials, es a dir, de mostrar el que erem, un poble dinàmic i amb ganes d’obrir-se a la comarca.

Aquesta primera Fireta de la Tardor es va celebrar el darrer cap de setmana de setembre, va tindre una gran acollida entre tots els pobles de la comarca i el seu cost va ser, aproximadament, d’uns 4500 €. Va ser, una gran fireta, encara que siga en diminutiu, perquè va ser la Fira del poble de Beniarrés, de la gent de Beniarrés.

Deixant passar un temps , el proper cap de setmana, del 26 al 28 de juny, es celebra la “Fira de Beniarrés”. Com recordareu molts, sols va entrar a governar el PP l’Ajuntament de Beniarrés, es va canviar la data passant de finals de setembre a finals de juny i como no, es va canviar el nom, passant de nomenar-se la “Fireta de la Tardor” a la “Fira de Beniarrés”.


Hi ha gent que no li agrada que es diga la “Fireta de Beniarrés” perquè per aquesta gent, aquest diminutiu, no te el caràcter afectiu i de fireta de tots que tenia quan s’anomenava la “Fireta de la Tardor”. Per aquesta gent dir “Fira” es símbol de grandesa, de molts diners gastats, de portar grandiosos espectacles de fora, de deixar a banda els artistes locals, en definitiva de no promocionar el nostre poble, de no promocionar el que som capaços de fer i de no donar a conèixer el que tenim i el que som. Sols una apreciació i es que una fira que deuria anar a més en quant a expositors locals, cada vegada va a menys, algú sap perquè?

Sense anar més lluny, dels 4500 € que va costar la primera “Fireta de la Tardor” vam passar l’any 2007 a un cost de 52.000 €, vora 15.000 € més que el que va costar la Fireta de Sant Antoni a Muro d’eixe mateix any. Si la primera “Fireta “ es va fer en setembre, la “Fira “ es fa ara a finals de juny. Si la “Fireta” era un esdeveniment esperat per molta gent, ara la “Fira” es un tràmit més que te que complir l’equip de govern. Altra dada és el nombre d’expositors i d’empreses locals que exposen el que produeixen i el que saben fer. Bàsicament s’ha quedat en anecdòtic quan aquesta era la llavor de la Fireta.

Crec que deguem recuperar l’esperit inicial d’aquesta idea deixant el talonari guardat ( i no per la crisi, que també), obrir aquest esdeveniment a tota la societat beniarresina, siga de l’agrado o no de l’equip de govern i canviar les dates de celebració a unes altres més idònies deixant-se l’orgull a casa. Que siga la millor Fireta de Beniarrés i un aparador del que som i el que sabem fer com a poble.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo també pense com tu, Fede. Pense que caldria canviar la data d'aquesta "fira" o "fireta".
Ja que es fa en uns dies que a part de fer molta calor és també Sant Per (patró del nostre poble).
I el que fa aquesta "fira" és tapar aquest dia tan volgut per als beniarresins.

Anònim ha dit...

Ara, ni Fira, ni fireta, ara son paraetes. el mercat del diumentge tb dissabte però mes cutre si cal. Ja no fa ni pena per que no la sentim nostra.

Anònim ha dit...

Ara, ni Fira, ni fireta, ara son paraetes. el mercat del diumentge tb dissabte però mes cutre si cal. Ja no fa ni pena per que no la sentim nostra.

Anònim ha dit...

No farà pena per tu perque a mi apart de pena hem dona vergonya.

Anònim ha dit...

No farà pena per tu perque a mi apart de pena hem dona vergonya.

Anònim ha dit...

Ni Fira ni Fireta, CAGUERÀ!!!

Anònim ha dit...

La cara de la gent que venia a vor la fira era de xiste!
Teniem vergonya quan ens preguntaven si això era la fira!

Anònim ha dit...

El govern del poble hauria de tragar-se l'orgull i reconèixer les coses que no s'han fet bé i que encara es poden rectificar. Pense que ara és el moment de fer una valoració de les últimes fires i pensar ja en la de l'any que ve per tractar de millorar-ho. Ja s'ha vist de sobres que d'esta manera no funciona. Proveu d'arreglar-ho pel bé de tots.

Anònim ha dit...

en aquesta fira o fireta podriem apendre dels error e intentar donarli tot i entre tots lo que realment pretenia cuant va començar , promocionar i mostrar el bon fer del nostre poble esta edicio a segut lamentable, pero com diu un bon amic ante la crisi IMAGINACIO espere que no siga el principi del fi de la fireta i que per els proxins anys prengen decisions mes acertades, de totes formes donar les gracies i anims aquelles asociacions locals que van participar

Anònim ha dit...

Luis que mal la Fireta, ¿como la haceis con tan mala gana? Esta feria no la merecemos los habitantes de Beniarrés, para hacerla asi de mal mejor no hacerla.

Anònim ha dit...

¿La oposición no pedira explicaciones al gobieron de beniarrés sobre la feria? Deberia Luis pronuciarse y hacer una valoracion pública!

Anònim ha dit...

M'agradaria parlar de les exposicions de la Fira. Hi ha havia quatre:
- La de l'Esportí
- La de les Mestresses de Casa
- La del Museu de la Cova de l'Or
- La dels Bonsais.

¿Me n'he deixa alguna? Crec que no.

Ara penseu: de les 4, dues han estat muntades per associacions del poble i, pense, que altruïstament, sense cap cost per part de l'Ajuntament. Les altres, no sé si han suposat alguna despesa.

En què s'ha gastat els diners l'Ajuntament en aquesta Fira?:
El conjunt, no és per la Fira, doncs ja es feia per Sant Pere.

Algú podria contestar?

Anònim ha dit...

no se si cambiar o quitar, lo que esta claro que para hacer lo que han hecho vale la pena no hacer nada, por lo menos no engañas a la gente que llega desde fuera.

Anònim ha dit...

Hem fa fàstig reconeixer-ho però la fireta ha sigut un fracàs. Sempre defenc a l'ajuntamentperò en aquest cas m'agradaria donar-vos la raó. Els que som contraris a vosaltres veiem allò que l'ajuntament fà be que són moltes coses, però també sabem reconeixer el que s'ha fet mal.
Luis anim i apren d'aquest error i l'any que ve a fer-ho millor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...