Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dijous, 5 de setembre del 2013

I si no t'agrada, et fots i t'aguantes

La Conselleria d'Educació no convocarà les ajudes per a llibres d'aquest curs 

La Conselleria d'Educació renuncia a la convocatòria d'ajudes per a llibres de text per al curs escolar 2013- 2014, davant la dificultat de fer front als pagaments pendents, la falta de liquiditat del Consell i el compromís de deixar el dèficit de 2014 en l'1,6 per cent. La consellera d'Educació, María José Català, va ratificar ahir la consigna enunciada a la fi d'agost pel seu col·lega d'Hisenda, Juan Carlos Moragues, de no mantenir ajudes o subvencions mentre es deguen les corresponents a exercicis anteriors.

La prioritat ara, va explicar, és el pagament de les ajudes per a llibres pendents, tant les que es van concedir a través dels llibreters (el bono llibre), com les quals que es van atorgar directament a les famílies. Fonts de la Conselleria situen el conjunt d'aqueix deute entorn dels 30 milions, encara que altres fonts calculen xifres superiors. Català va assegurar ahir que en les pròximes dues setmanes es pagaran al voltant d'11 milions d'euros d'ajudes directes a les famílies i quatre milions i mig a les llibreries.



MANIFEST PELS IMPAGAMENTS I LA POSSIBLE ELIMINACIÓ DE LES BEQUES A LLIBRES DE TEXT

Gremi de Llibrers de València
Associació d'Editors del País Valencià

Davant de les notícies aparegudes recentment en la premsa que informen de la possibilitat de que la Conselleria d'Educació no convoque beques per a que les famílies amb problemes econòmics puguen comprar els llibres necessaris per a seguir amb normalitat el curs escolar, l'Associació d'Editors del País Valencià i el Gremi de Llibres de València manifesten la seua preocupació per una mesura que, cas de confirmar-se, tindrà greus repercussions en el procés d'ensenyament-aprenentatge dels  escolars valencians i pot afectar de manera important al sector del llibre a la nostra Comunitat.

Eliminar les ajudes a les famílies per a l'adquisició dels llibres escolars és una mesura que ataca a un dels elements fonamentals de la cultura i de la transmissió del saber com és el llibre. Les beques de llibres de text sempre s'han convocat, amb major o menor dotació, des de la seua implantació en temps del franquisme. Després de tants escàndols pels quals la CV ha estat notícia de trista actualitat, ara pot tornar a ser-ho en convertir-se en la primera comunitat autònoma en suprimir unes beques fonamentals.

Defensar el llibre és defensar la cultura, i és també defensar els agents que la construeixen. Vivim una situació en què les llibreries valencianes encara no han cobrat una part important del bonollibre corresponent al curs escolar 2011-2012 i que les famílies no han cobrat ni un euro de les beques del curs escolar 2012-2013. Quina importància li dona la Conselleria d'Educació i Cultura al llibre?

La lectura és un dels indicadors més vàlids per a valorar el nivell cultural d'una societat. Una societat culta és una societat que llig, una societat on el llibre es valora i on es desenvolupen polítiques actives de foment del llibre i la lectura. A la Comunitat Valenciana la realitat és que estem a la cua de les comunitats d'Espanya pel que fa als índexs de lectura i que les nostres biblioteques públiques han vist com en els darrers anys la inversió en adquisició de nous llibres ha estat sensiblement inferior a la que hi ha hagut a la majoria de les comunitats autònomes de l'estat.

Davant d'aquesta situació, tornem a reiterar la nostra demanda d'entrevista amb la consellera d'Educació i Cultura per tal d'analitzar tots els problemes que afronta el sector del llibre i amb l'objecte de planificar actuacions adreçades a acarar els reptes importants als què ens enfrontem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...