Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dimecres, 4 de gener del 2012

La Generalitat Valenciana, en estat crític

El Consell ha de recórrer a l'estat per cobrir el venciment d'un crèdit de 123 milions · El Consell suprimirà 40 empreses públiques i reduirà jornades i salaris de funcionaris · L'oposició exigeix explicacions urgents sobre la situació econòmica


La Sindicatura de Comptes ja alertava fa dues setmanes que la situació econòmica i financera de la Generalitat Valenciana era crítica. Des d'aleshores, hi ha hagut diverses mostres que corroboren que les arques del Consell són en un moment molt delicat. Fins al punt que es va haver d'ajornar una setmana el pagament d'un crèdit de 123 milions a Deutsche Bank i es va haver de recórrer a la mediació del govern espanyol. El motiu és la manca de liquiditat, que fa que, a més de tenir dificultat per complir els compromisos financers, el govern valencià tampoc no pagui des de fa molts mesos els proveïdors. I s'ha sabut avui, quan el vice-president, José Císcar, ha donat els primers detalls de la retallada de mil milions del sector públic, amb la supressió de quaranta empreses públiques. L'oposició exigeix explicacions urgents.


Segons el diari El País, el Tresor Públic espanyol va haver d'avalar el Consell perquè una altra entitat financera concedís un préstec a curt termini per poder saldar el deute pendent. El govern valencià ha dit que el pagament s'ha acabat fent amb fons de la Generalitat, i ha negat que el govern espanyol hagi hagut de fer d'avalador.


El Consell també diu que no s'han fet servir mecanismes de finançament extraordinaris i que s'ha seguit la 'col·laboració habitual' entre ambdues administracions. També ha agraït la col·laboració amb organismes públics i les entitats privades per a aconseguir la liquiditat i poder complir els compromisos financers.


Segons El País, el govern espanyol va haver d'actuar d'avalador per evitar el no-pagament del venciment de 120 milions del crèdit de Deutsche Bank. La llei diu que l'estat no pot avalar formalment el passiu d'una comunitat autònoma, però segons fonts socialistes que cita aquest diari, el Tresor Públic pot avalar verbalment, és a dir, pot fer de mitjancer amb una altra entitat perquè concedeixi un préstec a curt terme.


El fracàs dels bons
El govern valencià ja va haver de recórrer a l'Institut de Crèdit Oficial de l'estat per cobrir el venciment dels bons emesos per la Generalitat Valenciana, el mes passat: la nova emissió de bons va fracassar, i el Consell amb prou feines va poder col·locar un 60% dels 1.800 milions d'euros emesos.


Aquest endeutament i aquesta manca de liquiditat fan que el govern valencià tingui ajornats molts pagaments a proveïdors i que tingui moltes dificultats per a complir els compromisos financers.


Comença la retallada
El govern valencià explicarà demà la retallada de mil milions anunciada pel president de la Generalitat, Alberto Fabra, en el discurs de cap d'any. Però ja s'han avançat algunes mesures. Per exemple, que el Consell preveu estalviar-se 271 milions d'euros l'any amb diverses mesures que afecten funcionaris i altres treballadors públics, com ara la reducció d'un 25% de les jornades i els salaris, la suspensió de les aportacions als plans de pensions, la reducció dels dies de lliure disposició i l'eliminació d'alguns ajuts socials. Ho ha anunciat el conseller José Manuel Vela després de presidir la mesa general de negociació, que els sindicats han abandonat perquè consideren que el Consell vol fer pagar la seva mala gestió als treballadors.


Per la seva banda, el vice-president del Consell, José Císcar, ha anunciat que se suprimiran quaranta empreses públiques, de tal manera que passaran de les quaranta-sis actuals a sis. Aquesta és una de les mesures que prendrà demà el govern valencià en la primera reunió de l'any.


Una altra, tal com ha avançat Císcar, és que l'Institut Valencià d'Exportació s'integrarà a la xarxa de comerç exterior del govern espanyol, tal com va demanar el ministeri.


Císcar ja va avisar fa uns quants dies que les mesures que s'aprovaran demà implicarien 'sacrificis dels ciutadans', i va insistir en la 'corresponsabilitat' de la societat valenciana per a sortir de la situació actual i en la necessitat de prendre mesures d'austeritat. Va precisar, però que no anirien per la línia del copagament'.


Abans, en el discurs de cap d'any, Fabra va dir: 'Hem entès el missatge: zero despesa supèrflua i que cada esforç públic es destine a crear llocs de treball, que ens permetrà garantir la salut, l'educació i l'atenció de les persones'. I es va limitar a dir: 'es reorganitzarà i es racionalitzarà la prestació dels serveis públics, s'augmentarà la corresponsabilitat en el seu finançament i s'impulsaran mesures d'estalvi dins de l'administració'.


Informació publicada a Vilawe.cat


Sols un detall, mentre penjava aquest post al blog he estat escoltant la cançò d'Al Tall "Lladres que entreu per Almansa", que pense que li ve que ni pintà a l'article.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

¿A quin lladres esreferix la cançó, al del Psoe o als del Pp? ¿I tu ja saps on para la llibreta de la teua regidoria?

Beniarres al dia ha dit...

Em referisc als qui ens han governat al llarg dels darrers 16 anys que han deixat les arques de la Generalitat Valenciana en quiebra tècnica.

Respecte al que dius de la llibreta. el millor que pots fer es preguntar-li-ho a l'alcalde que va obrir una comissió d'investigació per aclarir-ho i no la vol tancar, es a dir, no vol saber la veritat

Anònim ha dit...

Ancara va la llibreta dels collons? jo crec que estava en Pesetes , tindras que " Actualizarla "

Anònim ha dit...

Ancara es una provincia de Turquia , o tens que ser de la Lorxa.
Avisa als musics que anem a casa al retor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...