Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dilluns, 24 d’agost del 2009

Que fem amb la recordà a Beniarrés?

Passades les festes patronals de Beniarrés i encara amb el cansament damunt del cos i els senyals del coets a les façanes de les cases i als carrers crec que és moment d’encetar un debat per a tractar el tema de la recordà que es celebra al nostre poble tots els dies de festes després de la cordà. Cal dir que la recordà, per a la gent que ho desconega, és la solta de coets pels carrers del poble d’una forma arbitrària i lliure fins que pràcticament és fa de dia.





Video de la darrera recorda de l'any 2009 penjat al YOUTUBE per Foieta


Per anar posant en antecedents, cal dir que la recordà està prohibida i legalment no es pot fer, doncs no es realitza en un espai acotat com puga ser la cordà i no està organitzada per cap entitat que es puga fer-se responsable dels danys ocasionats a persones, cases o vehicles entre altres més coses. Les cremades que s’originen en la recordà sempre son molt més nombroses que les que és fan en la cordà i com no està organitzada per ningú, no hi ha serveis sanitaris presents en la recordà.

A Beniarrés la recordà és igual d’antiga que la cordà i la tradició i les ganes de gaudir del foc de jovents i no tant jovents, fa que es celebre any rere any. L’espectacle és realment impressionant per a la gent que ens agraden els coets però els desperfectes que deixen allà on es celebra, fa que la tensió al poble entre la gent que està a favor i en contra vaja en crescendo, i més després de que faça pocs dies de que s’hagen acabat les festes i els efectes de la recordà encara siguen visibles.

Evidentment cal arribar a una solució per a que aquest espectacle no desapareixca per la pressió del compliment de la llei o per alguna denuncia però al mateix temps cal buscar solucions per a que eixa il•legalitat que ve complint-se any rere any (dona igual quin partit governe l’ajuntament de Beniarrés) arribe a la màxima satisfacció possible entre la gent que li agrada tirar coets i els veïns i veïnes de Beniarrés. Cal sentar-se en una taula persones que representen a l’Ajuntament, a les zones on tradicionalment és celebra i les persones que tiren els coets per tal d’arribar a un consens que faça que aquesta tradició es mantinga i que al mateix temps no afecte als habitatges ni les propietats privades dels carrers on es celebra,així com dotar-la d’un servei d’atenció mèdica.

Les solucions poden ser molt imaginatives, a mi de moment me’n venen quatre a la ment però evidentment aquestes possibles solucions haurien d’eixir endavant amb el consens de tots:

1.- Que la recorda es celebre dintre del trinquet municipal i on per entrar a tirar coets es pagaria una entrada. Amb els diners recollits per l’entrada es tornaria a pintar el trinquet i es deixaria tal i com estava abans.

2.- Anar al camp de futbol per tirar-se allí tots els coets que es vullga i tota la gent que vaja té l’esmorzar pagat per l’Ajuntament de Beniarrés.

3.- Que per part de l’Ajuntament es llogara un gran enfilat com el que s’empra en la cordà a Paterna i tota la gent que vullga que entre dintre a tirar-se coets.

4.- Que l’Ajuntament de Beniarrés es faça càrrec dels desperfectes ocasionats en la recordà com un acte més dels que es celebren al nostre poble.



Aquestes son algunes propostes que seient a una taula i xerrant com a persones, podria fer que el problema, tensions i desperfectes que està generant la recordà als habitatges i als veïns on es celebra pogiera fer que s'arribara a una solució i que aquesta tradició dure molts anys més a Beniarrés però el que és evident és que cal posar-se a treballar per a que la recordà no quede en el “limbo” de la legalitat o la il•legalitat, de la responsabilitat o la irresponsabilitat, de l’autorització o la desautorització i l'Ajuntament de Beniarrés i el seu equip de govern són els qui han de "tirar la primera pedra".

21 comentaris:

carlos crespo ha dit...

hola, crec que ja seria hora de pendre alguna mesura, i em pareixen molt be quasevol de les proposte citades, ja que a qui poc li costa poc li dol i els desperfectes son notables i cars i porten la seua faena per a qui els sufreix. La cosa no es erradicaro sino, ja que es una tradició intentar que dure però ben feta i en un lloc on no moleste.Personalment crec que si que que es podrà dur a terme alguna solució.

Anònim ha dit...

Canviar de lloc no crec que siga una solució, ni trinquet, ni camp de futbol, ni enfilat com a Paterna. La solució per mi és que la deixen als carrers on és tradició i que l'ajuntament paque els desperfectes i pose un servei mèdic

Beniarres al dia ha dit...

Qualsevol solució que s'adopte té que ser fruit del consens de totes les parts implicades. Si no es així qualsevol actuació que s'adopte està abocada al fracàs però el que es cert és que hi ha que adoptar-la alguna solució a aquest "limbo" en que es troba la recordà i crec que deu ser l'ajuntament el qui moga la cadira.

* El de l'oli * ha dit...

Hola Fede,
uns apunts sobre les teues propostes:

1.-TRINQUET_em sembla una proposta massa utòpica. Tots contents i damunt guanyem diners. Una utopia, com he dit. Una mica impossible.

2.-CAMP DE FUTBOL_trobe que la proximitat de la carretera és motiu suficient per a descartar-la. Per a més inri, bancals i instal·lacions esportives altament inflamables (és un dir) a pocs metres del camp. A més d'un bar/restaurant. Completament impossible.

3.-ENFILAT_potser la sol·lució més viable a curt terme, a més a més, hi ha antecedents de que funciona i de que la gent es diverteix. Molt probable.

4.-AJUNTAMENT PAGA ELS DESPERFECTES_ni de conya. A més, es faria càrrec per si passa alguna cosa més grossa? Ho lamente, però no ho veig ni utòpic.
Impossible.

I ara una opinió:
Crec que de les tres proposte teves les que més futur tenen són la primera i la tercera. La primera: cobrar per entrar em sembla perfecte, però si a la gent li pega per anar-hi, pot ser perillós si no s'habiliten eixides d'emergència. I més coses...
La tercera: a Paterna es fa d'esta manera i cada any guanya en popularitat; seria una manera de regular i de tindre controlat l'acte festiu. Però i la llibertat i la possibilitat de llançar coets a grans distàncies?

I una reflexió:
Però per a que les dues propostes puguen portar-se a terme, cal una cosa molt important, que la gent es moga. Ens cal una associació per a portar-les endavant.

Coeters i coeteres (no vagen ara a enfadar-se'm) de Beniarrés. Mogueu fitxa abans que ho faça l'ajuntament. O faran el que vullguen, i damunt ens pujaran els impostos! O be ho utilitzaran com a propaganda electoral.

No dic deixar-los fora, sols començar a pensar-ho en serio. I actuar abans que ells.

Què opines Fede?

((Si hi ha alguna cosa que et sembla ofensiva per a l'ajuntament, lleva-ho. I si comencem a xarra i podem començar una cadena, és possible que traga'm alguna cosa de trellat. I si no, sempre pots retraur el tema dintre d'uns mesos...))

Anònim ha dit...

recordà si pero aixi NO..

Anònim ha dit...

La recordà està bé com està. Les tradicions millor no tocar-les. Es la meva opinió, clar.

Anònim ha dit...

i si es puguera fer dins del tunel? crec que seria un bon lloc. Lo de la tradició crec que a qui no li molesta li es igual, però al que tots els anys li molesta lo de la tradició, per que te que tragar? . En molts pobles han conseguit llevaro i quin sera el motiu? no han cremat ningun ajuntament. Acàs s´aspera que pase alguna desgracia? En l´ambeuraror pasen cotxes, prop hi han bancals, hi han fatxades, portes de fusta, etc... en fi, cadascú que pense si li agradaria que davant de sa casa tindre la "tradició" tots els anys baix de casa....

* El de l'oli * ha dit...

Això del tunel és una cosa interessant...
Crec que s'hauria d'incloure com a proposta possible i probable.
Però ara em pregunte, el tunel agunatarà? I una altra cosa, què passarà quan al mig del tunel ens quedem sense oxígen? Cladria una unitat de bombers aprop?

((Per cert Fede, si pose alguna cosa entre dos parentesi, lleva-ho perfa))

Anònim ha dit...

Per mi la millor proposta el la quarta, es necessita espai per a la recordà, es una tradició fer-la així, una recordà sense cantons, amb poc espai com el trinquet o la xarxa que hi fiquen a paterna la veig massa avorrida...(FOIETA)

Anònim ha dit...

La cordá forá ja de una , i la recorda que se la faga qui vullga dins de sa casa en le finestres tancades.

Anònim ha dit...

pegem-li foc al ultim anonim

Anònim ha dit...

peguem-li'n !

Anònim ha dit...

la solució es fer la cordà mes llarga, fins que eixca el sol.
d'aquesta manera no es farà recordà,i la joventud podra disfrutar dels coets igual.despres tots a esmorzar.

Anònim ha dit...

es verdad que la recorda es un incordio, pero es un gran espectaculo que ademas lo siguen muchas personas.
se podia comprovar el ultimo dia con la gente que habia por todos los ricones.
creo que hay que buscar soluciones, pero mantener la recorda es un bien comun de muchos jovenes.(y mayores)

Anònim ha dit...

Vos recorde que el proper any entra en vigor una llei de l'Unió Europea per la que queden prohibits el coets del tipus que es tiren en la cordà i recordà. A veure si es fà efectiva i s'acava de una vegada l'animalada que es fà a Beniarrés sen se control.

Anònim ha dit...

Molt bé el anonim 15 , si al any que ve estan prohibits els coets jo personalment denunciaré al Ajuntament per consentir este burrades i que les persones del orde public fasen cumplir la llei.
Au, Coeteros Meloneros.

Anònim ha dit...

L'alcalde té una virtud que per el temps s'ha convertit en un problema greu: no vol fer-se de mal de voler en ningú per no perdre cap de vot. Així, si els joves volen tirar coets, que en tiren. Com els que tiren coets son més que als que els fan mal en les sues façanes, hi ha més vots que perdre entre el joves, dons que tiren coets. Crec que l'Alcalde deuria posarse en el seu lloc i deixar-se de mirar sempre els vots.

Anònim ha dit...

lo de coeteros meloneros como minimo sobra, nosotros estamos en total acuerdo en que se tiene que hacer algo.
pero creo que la ley esta europea sera como otra de esas leyes que luego en españa no es efectiva, (cada pais aplica la ley de una forma o otra).
de todas formas si quieres denunciar no hace falta que esperes a la ley, ahora si te atreves tambien lo puedes denunciar.

Anònim ha dit...

Molt be per la persona que vol denunciar. encara que no crec que tinga OUS de ferho, perque al proxim any li cremarien casa.

És un tema complicat salvar la cordà. Però trobe que el primer que sa de fer és associarse com diu el de l'oli.

I lo de la llei d'europa... jajajaja. la legislació Europea entrarà a espanya quan els done la gana als pollitics. pero millor no encatarse i associarse. jo estic dispost. i se de més gent que també.

a l'ajuntament.. que li'n donen

Beniarres al dia ha dit...

El que hem de fer és buscar unasolució per als propers anys i no deixar que la recordà s'envolte amb el pas dels temps i no es faça res.

Com es pot apreciar en aquests comentaris hi ha un conflcite entre veïns i cal buscar-li una solució.

* El de l'oli * ha dit...

Posar-se d'acord és molt dificil. Però crec que parlant es podrà arribar a una sol·lució.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...