Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dijous, 27 de novembre del 2014

Un any sense RTVV

Les Corts van aprovar el 27 de novembre de 2013 la llei de liquidació de l'ens públic · Avui comencen actes commemoratius i reivindicatius.

Avui fa un any que el PP imposava a les Corts Valencianes el tancament de Ràdio Televisió Valenciana i, malgrat l'allau de protestes, posava fi a vint-i-nou anys d'emissions públiques. Era la resposta del govern d'Alberto Fabra a la sentència del Tribunal Superior de Justícia, que havia anul·lat l'ERO de RTVV. El 27 de novembre de 2013 el consell publicava el tancament de l'ens en un Diari Oficial extraordinari i l'endemà passat, el dia 29, a les 12.19, l'emissió de Canal 9 se n'anava a negre. Un any després, es mantenen les mobilitzacions i ja hi ha propostes de tornar a obrir la televisió pública dels valencians. 
La majoria absoluta del PP va servir perquè el 27 de novembre de l'any passat les corts aprovessin la llei de liquidació de RTVV, en un ple accidentat i amb protestes. 
Aquell mateix dia, al vespre, un Diari Oficial extraordinari publicava la llei de tancament, i això feia imminent la suspensió de les emissions. Van ser hores de molta tensió i nerviosisme, que es van seguir en directe des del plató dels informatius de Canal 9, amb la presència de bona part dels periodistes de la casa i representants de l'oposició i de la societat civil.
Si bé l'endemà es desconnectaven les emissions de Ràdio 9, els treballadors de Canal 9 van resistir i van impedir durant dotze hores el tancament de l'emissió. Molts d'aquells moments enregistrats en directe encara són a la retina dels seus protagonistes i dels espectadors. Com quan va aparèixer un tècnic a les instal·lacions, acompanyat de la policia, dient que l'havien enviat a tancar les emissions. Però aquest home, Paco 'Telefunken', finalment es va negar a tancar Canal 9: 'La meua consciència em diu que no s'apague.'

O el moment més surrealista d'aquell 29 de novembre, quan la policia va provar d'entrar a Canal 9 sense adonar-se que no hi podia entrar perquè ells mateixos havien tancat la porta.
Finalment, a les 12.19, la comissió de liquidació de RTVV va desconnectar les emissions de Canal 9 enmig de crits de 'Açò és un colp d'estat'. Aquests en van ser els últims minuts:
La lluita dels treballadors ja va començar abans del tancament, quan es va aprovar l'ERO, i ha continuat després: tant al carrer, amb nombroses mobilitzacions seguides per bona part de la societat, com als tribunals, on hi ha un miler de demandes interposades. Paral·lelament, ja hi ha qui ha començat a repensar la ràdio i televisió públiques. El llibre 'Reset RTVV' en pot ser un bon full de ruta: explica com obrir un nou mitjà de comunicació públic i en català.
Enmig d'aquesta lluita per a tornar a obrir RTVV, el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, ha anunciat no fa gaire un nou canal de televisió, que ha estat criticat per l'oposició i el comitè d'empresa. L'acusen de voler utilitzar-lo per fer propaganda i per substituir RTVV. L'endemà, el president Fabra deia que estava disposat a parlar d'una nova RTVV, tot i que 'en unes altres circumstàncies, quan l'economia ho permeta'.
Actes de commemoració del primer any sense RTVV 
La plataforma Mildenou comença avui els actes commemoratius del primer any sense RTVV. A les 12.00 hi ha una taula rodona, organitzada pel Consell Valencià de Cultura, titulada 'Per una nova televisió pública valenciana'. Hi intervindran Antonio Mansilla, president de l'Associació Valenciana de Productors Independents; Ximo Pérez, president de l'Associació de Productors Audiovisuals Valencians; Pau Rausell, professor d'economia aplicada de la UV; Andrés Boix, professor de dret administratiu de la UV; José Javier Marzal, professor de comunicació audiovisual de la UJI; i José Ignacio Pastor, president de l'Associació de Consumidors del País Valencià.
Demà a migdia es farà una concentració davant l'ajuntament d'Alacant, i al vespre (18.30), a l'Octubre, una taula rodona on els fotoperiodistes Germà Caballero, Txema Rodríguez i Flaco explicaran com van viure la nit del tancament de RTVV. Tot seguit s'hi inaugurarà l'exposició 'La nit més fosca'. 
A les 19.30 hi haurà una concentració a la Casa dels Caragols de Castelló i a les 20.00, a la Facultat de Filologia de la UV, es pre-estrenarà el documentari '12.19 Temps de silenci'. A les 21.00 es commemorarà aquest primer aniversari a l'esplanada del cementeri de Burjassot, amb les actuacions, entre més, d'Aspencat, Rafa Xambó, Borja Penalba, Arrap, Andreu Valor, Tomàs de los Santos i Mireia Vives, Òscar Briz, Mugroman i Atupa. 
I dissabte el comitè d'empresa de RTVV ha convocat una concentració a les 11.30 a la plaça de Manises de València.

Noticia publicada a Vilaweb
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...