Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dilluns, 23 de novembre del 2015

Les Comarques Centrals volen recuperar la via verda del tren Xitxarra


S'ha convocat la reunió del consorci per al pròxim gener, i els ajuntaments s'uneixen per a fer front comú

Els alcaldes d'Alcoi i Gandia aposten d'una manera ferma per recuperar el trajecte de l'antic tren Xitxarra entre les dos poblacions i adequar la via verda. Un total de 53 quilòmetres des de la costa fins a la muntanya que travessa les comarques de la Safor, el Comtat i l'Alcoià. De moment, ja s'ha convocat una reunió del consorci el pròxim 16 de gener per reactivar aquest projecte.

Ja en el 2010 es va crear un consorci per a adequar la via verda entre Alcoi i Gandia, però el projecte no es va dur endavant. Ara, amb la reactivació de les Comarques Centrals, aquest és un dels projectes específics que s'han posat damunt la taula per tal de reactivar econòmicament la zona, amb una oferta forta de turisme d'esport i medi ambient.

El primer pas és reunir de nou al consorci, on estan representats tots els municipis per on passa la via verda. Després es revisarà l'estudi de l'enginyer Alfonso Jordà, que calculava en 8 milions d'euros el pressupost necessari per a adequar-la. L'alcaldessa de Gandia Diana Morant ha explicat que la intenció és estar en marxa per a la pròxima Fira de Turisme de Madrid, FITUR, i així allà poder entaular els primers contactes amb la Federació Nacional de Vies Verdes i el Ministeri de Medi Ambient.

Es tracta d'un trajecte de 53 quilòmetres, que travessa el Barranc de l'Infern i la Serra de Mariola.En molts punts està per adequar, però també cal omplir la via d'altres continguts, com productes turístics gastronòmics, lloguer de bicicletes o, fins i tot, es baralla la creació de dos centres museístics a Alcoi i Gandia. També s'estudiarà la possibilitat de recuperar algun tram de viesper a poder pujar en tren algun port de muntanya. L'alcalde d'Alcoi Toni Francés ha avançat a més que es pretén ampliar la via cap a Alacant per Ibi i Tibi, i cap a Villena per Bocairent i Agres.

Toni Francés explica que "es tracta d'un projecte turístic, però també de vertebració que ens ajudarà a treballar junts". Per la seua banda, l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, explica que és un projecte que reprenen "amb humilitat, per què no és un projecte que ens inventem nosaltres ara. Però si les dos capitals de comarca no tenen una implicació forta, difícilment tirarà endavant". Així els dos alcaldes fan front comú, però també en nom dels altres municipis afectats, com són Gaianes o Beniarrés, entre molts altres. També es vol implicar en el projecte les diputacions d'Alacant i València, així com a la Generalitat Valenciana.


 Escrit per Lirios Silvestre i publicat a ARAMULTIMEDIA

1 comentari:

Anònim ha dit...

No era este el proyecte de la Lista de Perputxent que Maria Vicenta va calificar de fantasios?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...