BENIARRÉS AL DIA NI COMPARTEIX NI ES FA RESPONSABLE DELS COMENTARIS QUE EN AQUESTA PÀGINA ES PUBLIQUEN.
AQUELLS QUE CONTINGUEN OFENSES, INSULTS O SEMBLANTS, NO SERAN ADMESOS.
Actualitat: AJUNTAMENT: Dimecres 23 de maig a les 19:30 hores sessió plenaria a l'Ajuntament de Beniarrés

dimecres, 2 d’abril de 2014

Al-Azraq, el Blau: Crònica de la conquesta de La Muntanya

A Beniarrés el divendres 11 d'Abril a les 20:00 hores 
al Centre Cultural " Joan Fuster"Mitjan el segle XIII, les valls més septentrionals de la muntanya alacantina eren un vesper, una illa d'Islam rodejada per un embravit mar de cristianisme. Els feudals anhelaven sotmetre-la, però La Muntanya era un castell de roca, alt i fort, i resistia. Foren anys de pactes breus, de fortaleses preses i lliurades per la força, de treves, emboscades i escaramusses entre les hosts de Jaume I i els partidaris del visir al-Azraq, el Blau.

Aquesta és la sinopsi d'Al-Azraq, el Blau, la segona novel·la del perputxentí Just Sellés. L'obra conta com fou la conquesta feudal d'aquestes terres, però en aquesta ocasió la crònica dels fets ens arriba per boca dels que ho perderen tot i foren esclavitzats o foragitats de la seua terra. L'autor, en la seua necessitat per apropar-se al protagonista, ha despullat el visir al-Azraq i, una vegada soterrat el mite, ha reconstruït el personatge des de la seua condició més humana: aquella que podem intuir al reconéixer els escenaris on visqué, tot envoltat en les circumstàncies històriques i socials del seu temps. Per a aconseguir-ho ha sigut necessari l'estudi d'una abundant bibliografia i, sobretot, la realització d'un bon nombre d'incursions pels que foren els dominis del visir.

A més d'un exercici de dislocació històrica, Al-Azraq, el Blau és també un acte de valentia per part del seu autor, qui qüestiona obertament la versió de la conquesta que ens han legat les cròniques medievals alhora que posa en entredit la insigne figura del bon rei Jaume matamoros, el Conqueridor, pare de tots els valencians. Així, la crònica de la conquesta de La Muntanya mostra la cara menys coneguda del rei En Jaume: la del rei que manà tallar la llengua del seu confessor, la del rei que fou excomunicat pel Papa, la del rei que sovint faltava a la seua paraula, que manipula i menteix a la seua crònica, la del rei tirà, fracassat, que perdia el cap per les dones, la del rei, al cap i a la fi, humà, desproveït de l'halo de santedat amb què l'han coronat les nostres institucions.

Però sobretot, per damunt de moros i cristians, de reis i visirs, de creus i llunes, per damunt dels propis protagonistes, la crònica de la conquesta de La Muntanya és un cant a la nostra terra, als nostres paisatges, a les nostres serres, la nostra llum: l'orgull dels que hem tingut la sort de nàixer ací.

La novel·la, també disponible en castellà baix el títol La Montaña Azul. Crónica del visir al-Azraq, ha estat il·lustrada pel reconegut pintor alcoià Josep Borrell, i serà presentada a la seu de la Filà Llana el proper dissabte 5 d'abril a les 19 hores dintre dels actes de la capitania mora d'enguany, així com al Centre Cultural Mario Silvestre el dijous 24 d'abril a les 19'30 hores, on dos dies abans s'haurà inaugurat també l'exposició fotogràfica que inspirà aquesta obra.

Podeu obrir boca visitant el blog Las lunas de Perputxent, així com el portfoli fotogràfic

Noticia publicada a ARAMULTIMEDIA

7 comentaris:

Justo Sellés ha dit...

Grácies Fede per replegar la noticia.
Tinc moltes ganes de presentar la novel.la a la meua gent.

Anònim ha dit...

Fede pq li feu propaganda
a aquest senyor? es mes falç que Judes. Pq ve a beniarres? que en Alcoi no li'l prormocionen?

Carles ha dit...

Al de la propaganda. Voràs, tal vegada siga perquè el que fa aquest senyor són coses de trellat, amb sentiment artístic. I tu, a banda de possar verd als demés amagat a l'anonimat a què et dediques?

paco ha dit...

este chic esta tronat. sera moro??? vaiga merda

Anònim ha dit...

La veritat siga dita Justo ens va fer la 13 14 i és per això que en Beniarrés la gent el te entrebesat, però és una presentació d'un treball que el xic a fet una bona recopilació d'aquells Valencians que ens deixaren tanta cultura i que poc a poc anem perdent.
Jo aniré a la presentació.

Beniarres al dia ha dit...

He posat aquesta noticia al blog perque es un esdeveniment cultural que escelebra a Beniarrés i pense que cal informar-ho, siga qui siga.

Altra cosa és el que pense de Justo i et puc dir que com a novelista ho desconeixc, com a persona, practicament no he tingut relació amb ell i com ha polític és una d'eixes persones que ha volgut viure de la política passant per damunt d'amics i compromissos sense importar-li tirar per terra la seua paraula cap als amics i els qui en ell anaven.

paco ha dit...

hombre el querer vivir de la politica, en beniarres no te debe de extrañar, el sr.luis ya lleva años viviendo de ello y es de valorar que lo haga ya que reconoce no valer para trabajar, en cuanto a Justo creo que tiene muchos pajaros y algun q otro cuervo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...