Actualitat:COVID 19: Beniarrés no registra cap afectat per Covid a 26 de Febrer

dimecres, 21 de novembre del 2012

Els pressupostos de la Generalitat discriminen a l’Alcoià i el Comtat


La situació parteix de l'objectiu de dèficit (el percentatge de deute permès) imposat des del Govern Central als Governs Autonòmics. Al 2012 havia de ser de 1'5%, mentre que per al 2013 s'ha establit que ha de ser d'un 0'7%. A açò cal afegir que la Comunitat Valenciana va excedir aquest objectiu de dèficit situant-se en febrer de 2012 en un 3'68%, és a dir, quasi 3800 milions d'euros. Davant aquesta circumstància el Consell va aprovar en maig un Pla de Reequilibri que suposa un ajust de 2260 milions d'euros i resulta insuficient. Per això, se li afegeix per al 2013 un retall addicionalper cobrir la diferència entre l'objectiu del 2012 (1'5%) i el 2013 (0'7%), és a dir, 800 miliions d'euros, a banda de l'excés de dèficit del 2012 i l'augment d'interessos del deute.

Tot açò es tradueix en noves retallades en àmbits com la sanitat, educació o serveis socials que per aquest any vinent seran més fortes. Algunes xifres il·lustratives s'obtenen de la diferència entre els pressupostos destinats a algunes Conselleries al 2010 i els destinats durant el 2012En educació al pressupost se li resten en 462 milions d'euros, en sanitat 1362 milions, en polítiques del foment d'ocupació es destinen 208 milions d'euros menys, mentre que en infraestructures i medi ambient són 184 milions els que lleven. A totes les Conselleries es repeteix aquesta davallada pressupostària. No obstant, a la Coordinació de Projectes Estratègics, és a dir, per a ‘grans esdeveniments' el pressupost no baixa sinó que s'augmenta en 126 milions d'euros.

A més, els interessos del deute s'incrementen notablement. Al 2009 eren d'un 2'87% mentre que al 2013 s'arribarà a un 9'15% que en euros són 1260 milions. Açò suposa que tots els valencians pagaran 3,5 milions d'euros d'interessos al dia i el deute s'ha convertit en ‘la tercera conselleria' pel que fa al volum de despeses.

Des d'una òptica més territorialitzada situació no millora. Es destinen 154 milions d'euros a sols 24 comarques i 41 municipis dels més de 500 dels que consta la Comunitat Valenciana. És molt preocupant el cas d'El Comtat que no rebrà ni un sol euro, quan sí que s'observen deficiències importants a la comarca. Un exemple important és el Col·legi Públic El Bracal a Muro, en el que els alumnes duen 5 anys en barraconsesperant la construcció del nou centre, amb el problemes que això comporta. Per altra banda, l'Alcoià rebrà 7800 euros que aniran destinats a Alcoi i la restauració de la façana de Villa Vicenta (casa del poeta Joan Gil-Albert). No hi ha prevista cap inversió més a les comarques per al 2013.

Els diputats autonòmics del PSPV Maria Vicenta Crespo i Jordi Martínez han anunciat que presentaran una sèrie de mocions en contra d'aquestos pressupostos. Crespo els ha definit com "una excusa per a fer noves retallades sense escrúpols, a banda de ser un exemple de la incapacitat de Fabra per a liderar la Comunitat Valenciana. No ha reivindicat davant de Rajoy més inversió per a nosaltres, al contrari de com han fet els aragonesos". Martínez recordava que a Alcoi hi han importants projectes que han quedat fora com: la millora de la línia de tren Alcoi-Xàtiva, la rehabilitació de l'IES Andreu Sempere i el C.P. El Romeral, l'acabament de les obres del centre de malalts mentals, el Palau de la Justícia o el pagament del cost del Teatre Calderón entre de molts altres. També apuntava que "és increïble que sols es destinen 7800 euros a Alcoi amb la quantitat de necessitats que hi ha. El pagament i la millora de tots aquestos projectes serien el mínim bàsic per a fer l'Ajuntament un poc més viable".

Escrit per Andrea Moreno i publicat a ARAMULTIMEDIA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...