BENIARRÉS AL DIA NI COMPARTEIX NI ES FA RESPONSABLE DELS COMENTARIS QUE EN AQUESTA PÀGINA ES PUBLIQUEN.
AQUELLS QUE CONTINGUEN OFENSES, INSULTS O SEMBLANTS, NO SERAN ADMESOS.
Actualitat: AJUNTAMENT: Dimecres 23 de maig a les 19:30 hores sessió plenaria a l'Ajuntament de Beniarrés

dijous, 11 de juny de 2015

Projeccio del "Montgó a Manhattan" els emigrans de Beniarrés a Nova York

El proper dissabte 13 de juny, a les 19.30h, al Centre Cultural Joan Fuster de Beniarrés, hi ha prevista la projecció del documental realitzat per InfoTv sobre els valencians que van emigrar a Nord Amèrica a principis del segle XX, entre ells 37 veïns de Beniarrés.
Un documental d’InfoTV conta la història dels 37 veïns de Beniarrés i de 15.000 valencians més que van emigrar a Nordamèrica entre 1906 i 1920

Cap a la terra promesa es. Valencians a Nova York és vorà a Beniarrés el 13 de juny i és el primer de la sèrie Del Montgó a Manhattan


Entre 1906 i 1920, més de 15.000 valencians, sobretot de la Marina i la Safor, però també de Beniarrés i d’altres pobles del Comtat, van buscar al Canadà i als Estats Units la solució a la situació de misèria i abusos que patien ací. És la principal conclusió del treball d’investigació fet des del 2012 per InfoTV i que servirà de base per a la producció d’una sèrie de quatre pel·lícules documentals, titulada Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York. La primera, Cap a la terra promesa, es podrà vore dissabte 13 de juny, a les 19.30h, al Centre Cultural Joan Fuster, de Beniarrés. L’acte està organitzat per Escola Valenciana i la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, l’Associació Cultural l’Esportí i l’Ateneu Popular Arrels.

L’emigració va començar amb una colla de 10 homes d’Orba, la Marina Alta, que el 1906 van anar a fer via de tren al Canadà. Van passar moltes penalitats però van tornar amb la butxaca plena i aquella notícia començà a escampar-se a poc a poc entre els jornalers de l’arròs i de la pansa, faenes que ajuntaven homes de la Marina i de molts altres llocs. Al Canadà primer i als Estats Units després, els valencians treballaren també fent carreteres i en la indústria, les mines de carbó i l’hostaleria, a Nova York i el seu estat, Pennsylvania, New Jersey, Delaware i especialment Connecticut, l’estat més valencià dels Estats Units, a més de les províncies canadenques d’Ontario i Quebec.

37 emigrants de Beniarrés

De Beniarrés consten un total de 40 entrades al Canadà i els Estats Units, corresponents a un total de 37 emigrants diferents, perquè n’hi ha tres que fan dos viatges: Pedro Abad López, Miguel Ferrer i Pedro López. Estos dos últims i cinc homes més de Beniarrés van conformar la primera expedició que va eixir del poble cap a Nova York, l’any 1913. Del conjunt de 37 emigrants, només hi ha una dona, inscrita al registre de passatgers com Maria Torregrosa. Precisament ella i l’home que l’acompanyava, José Torregrosa, van ser els últims emigrants del poble a Nova York, l’octubre del 1920. A partir del 1921, els Estats Units ja van tancar pràcticament la frontera als emigrants espanyols, que encara podien, no obstant això, entrar al Canadà. I això és el que va fer el 1923 Eladio Sellés Torregrosa. Allà, segurament, es va trobar amb algun dels 16 veïns de Beniarrés que havien triat aquell país.

InfoTV, l’empresa productora, ha acabat ja les dos primeres pel·lícules de la sèrie, Cap a la terra promesa i Adéu, Amèrica. La primera es va estrenar a Dénia el 5 de novembre i durant estos 5 mesos l’han vista unes 7.500 persones en les 39 projeccions fetes a València i els pobles que han participat en el projecte. El segon documental de la sèrie s’estrenarà, també a Dénia, el 3 de juny, i iniciarà després un recorregut per tota la geografia de l’emigració valenciana a Nova York. I a finals del 2015 estaran disponibles els dos documentals restants, que tancaran la sèrie.

Però estes pel·lícules arriben com a conseqüència d’un treball d’investigació previ que va durar més de dos anys i que va començar a mitjans del 2012 amb l’elaboració de la  primera llista completa dels emigrants valencians al Canadà i els Estats Units. La llista es va fer revisant, un per un, tots els noms dels centenars de milers de passatgers arribats als ports nordamericans des d’Espanya entre 1900 i 1920, i també des de França a l’inici i al final del periode, quan també van viatjar a l’estranger per embarcar.

Gràcies a eixe treball, s’han pogut xifrar en 15.594 les entrades de valencians a l’Amèrica del Nord, procedents de 275 pobles. Tot seguit, un equip d’InfoTV va informar de la troballa els 102 ajuntaments dels municipis amb més de 20 emigrants i els va convidar a participar en el projecte. Amb el suport dels 37 que van respondre afirmativament, de la Diputació de València, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, l’empresa Rolser i de les Universitats de València, Alacant i Politècnica, es van poder entrevistar tot seguit més de 700 persones, descendents dels emigrants, en 72 pobles, durant un any. Este treball de camp va permetre recollir informació de 1.500 emigrants i escanejar unes 10.000 fotografies i documents relatius a l’emigració.

Per últim, durant un tercer any es van gravar entrevistes a càmera a una selecció de 150 d’eixes persones, ací i als Estats Units. Per fer les pel·lícules, tots eixos materials s’han complementat amb imatges dels anys 10, 20 i 30, que mostren l’arribada, el treball i l’oci dels emigrants en Amèrica i les crisis que els van fer tornar el 1921 i a partir del 1929.

La llista dels emigrants de Beniarrés

Estos son els 37 emigrants de Beniarrés localitzats als registres dels ports americans:

Sellés Torregrosa, Eladio
Gascó Jover, José
Abad López, José
Abad López, Pedro
Navarro Moncho, Vicente
Tomàs Sancho, Fernando
Moncho Juan, Juan Bautista
Nadal Maiques, Vicente
Boronat Moncho, Francisco
Boronat Gual, Vicente
López, Antonio
Guerola, Antonio
Fuster, Juan
Castelló, José
Moncho, Vicente
Torregrosa, José
Torregrosa, María
Tomàs, Francisco
López, Pedro Juan
Ferrer, Miguel
Andrés Moncho, José Ramón
Teresí Llorens, Salvador
Gilabert, Vicente
Jordà, Salvador Tomàs
Moncho Jordà, Francisco
Navarro, Joaquín
Reig, Juan Bautista
Laviña Monjo, Vicente
Navarro, Juan
García, Camilo
Borrell, José Ramón
Borrell, Juan Bautista
Ferrer, Romualdo
Moncho, José
López, Jeremías
Gozálbez, Vicente
Giner, Juan BautistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...