Luna diu, sobre les constructores, que es pot ser col·laborador a la força o 'hooligan' i que no hi ha reticències de la direcció nacional
El PSPV ha presentat davant de la sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)
una querella per finançament irregular, suborn, malversació, falsedat, prevaricació, alteració comptable i delicte fiscal contra 17 persones, entre les quals hi ha, el president de la Generalitat valenciana, Francesc Camps, el vicepresident primer i conseller d'Indústria, Vicente Rambla, l'exsecretari general del PP
CV Ricardo Costa i els considerats principals responsables de la trama 'Gürtel' a Madrid, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'El Bigotes'.
Alhora, s'ha inclòs en la querella a diversos empresaris de la construcció com Enrique Gimeno, president de Facsa; Enrique Tomás Ortiz, administrador únic d'Enrique Ortiz i fills Contractista d'Obres SA; Antonio Pons, president del grup Piaf; Vicente Cotino, administrador de Sedesa, i Luis Batalla, administrador de Lubasa.
La llista es completa amb el vicesecretari d'Organització del PPCV, David Serra; la tresorera del PPCV, Yolanda García; la directora general de Promoció Institucional de la Generalitat, Dora Ibars; l'exdirector de RTVV, Pedro García; el membre del Consell d'Administració d'Orange Market, Cándido Herrero; i l'apoderat de Special Events, José Luis Izquierdo.
Així ho ha assenyalat en roda de premsa el portaveu del grup parlamentari socialista a les Corts Valencianes, Àngel Luna, qui ha considerat que les investigacions derivades d'esta actuació permetran provar la "vinculació estreta" de la direcció del PPCV i dels màxims responsables del Consell amb el seu president, Francesc Camps, "al capdavant" amb una "gegantina trama de corrupció", de caràcter "internacional". Alhora, no ha considerat desgavellat que les futures investigacions traguen a la llum nous "actes delictius".
Preguntat per l'opinió de la direcció nacional del PSOE sobre esta acció --que va anunciar el passat 20 d'octubre el secretari general del PSPV, Jorge Alarte, en una reunió amb periodistes a Madrid--, Luna ha assegurat que no ha presentat "cap reticència" tot i que va puntualitzar que ha estat la direcció dels socialistes valencians qui ha adoptat la "decisió oportuna".
Ha afegit que s'han celebrat diverses reunions entre advocats de la Comunitat i de Madrid "i quan s'ajunten quatre juristes en una taula, tenint en compte que no és una ciència exacta, apareixen matisos de tot tipus, però després a qui li correspon prendre la decisió la presa".
El 'síndic' socialista ha explicat que la querella --que es presenta "després que s'hagen rebutjat a més de 450 preguntes sobre contractacions amb les empreses implicades"-- es fonamenta en dos informes policials de la Brigada de Blanqueig de Capitals, el primer d'ells del passat 31 de juliol i un segon referent a la visita del Papa a València el 2006 amb motiu de la Reunió de les Famílies, així com informació obtinguda en registres en seus d'Orange Market i "pisos francs" de la trama, converses telefòniques i correus electrònics autoritzats judicialment i declaracions d'alguns dels implicats.
Luna ha recalcat que estes dades reflectixen que es va establir "un sistema de finançament per als servicis que Orange Market realitzava per al PPCV a partir d'una doble facturació que ha permés que la major part de la seva activitat propagandística estiguera al marge de la legalitat".
També mostren, ha prosseguit, "la
participació d'empresaris que gaudixen de contractes amb la Generalitat i que han contribuït a sufragar este finançament il·legal, l'adjudicació irregular de contractes del Govern valencià, l'obtenció de beneficis econòmics mitjançant fons de contractes públics que la trama s'encarregava de treure d'Espanya i col·locar en paradisos fiscals i la persistència en el temps d'estes activitats, documentades des del Congrés del PPCV de l'any 2002, que va organitzar com a secretari general Francesc Camps".
En concret, Luna ha afirmat que Orange Market està majoritàriament participada per una empresa amb seu al Regne Unit que, al seu torn està participada per una societat radicada a l'Illa Nevis. "Ací van a parar els impostos dels valencians", ha lamentat Luna, que ha recalcat que no es tracta de "delictes d'aficionats sinó de la vinculació del PPCV i les més altes magistratures del Consell amb una trama delictiva internacional i molt sofisticada".
"VÍCTIMES O AUTORS"
Interrogat per si de cas els responsables de les constructores són "víctimes o autors" dels fets, Luna ha defensat que "els empresaris habitualment no regalen els diners i quan una empresa ho aporta és perquè rep pressions de tot tipus". "Però quan es reben pressions il·legals cal saber suportar-les", ha sentenciat.
En este sentit, ha afegit que a l'informe policial "apareixen detallades unes conductes i uns autors i no seria ni seriós ni raonable que a l'hora de presentar una querella es deixara fora a alguns". Tot i això, ha matisat que "és evident que si hi ha judici es poden graduar les conseqüències penals amb els agreujants i atenuants aplicables a cada cas", ja que "es pot ser un col·laborador a la força o un 'hooligan' ajudant a muntar la trama", ha dit de manera gràfica.
El representant socialista ha defensat que els informes policials són "contundents i no és racionalment sostenible que siguen ni un muntatge ni un invent", i alhora ha considerat que hi ha "indicis més que suficients per a l'obertura del procediment penal".
Per a Luna, s'està confirmant la tesi que "l'assumpte dels vestits de Camps era la punta de l'iceberg que assenyalava a la trama de corrupció que havia baix, un gegantí sistema muntat per finançar les activitats del PPCV a la Comunitat i per a construir la imatge d'un líder que s'ha demostrat, amb el temps, que té els peus de fang".
"El PPCV ha comptat, gràcies a estes activitats delictives, d'uns recursos que li han permés posar en marxa una ingent maquinària propagandística per a fer creure als valencians que viuen en una comunitat diferent i que té uns enemics exteriors que no són tals", ha acusat.
CELERITAT JUDICIAL
D'igual manera, Luna, que ha demandat als jutges que actuen amb "rigor i celeritat", ha subratllat que en els càlculs del PSPV "no han entrat raons de caràcter electoral". "No sabem si això ens va a donar algun vot o no, però no ens importa; és un servei a la societat valenciana que hem de fer" perquè el contrari, ha dit, seria "dimitir com partit".
D'altra banda, el portaveu socialista ha comentat que ha estat ell i no Jorge Alarte qui presenta la querella perquè esta va formada per quatre diputats autonòmics --entre els quals hi ha el mateix Luna-- per estar dotats d'un "plus de legitimitat". A més, ha reflexionat sobre el fet que "la corrupció, igual que l'assassinat, és inevitable en una societat prou nombrosa el que no és inevitable és la resposta".
Finalment, Luna --que ha recalcat que el PSOE no sap en què mesura està actuant la Fiscalia perquè "no té la connexió amb ella que alguns pretenen"-- ha lamentat la "degradació de la vida política a la qual s'ha arribat a la Comunitat Valenciana". Un exemple d'això, ha dit, és que es puga pensar en "castigar" al PSPV en assumptes com la renovació de càrrecs de les caixes per la presentació de la querella.
Noticia apareguda a
Europa Press