Ja s'ha tractat la zona afectada a Balones, però també s'ha ampliat la zona afectada pels brots i s'inclouen Muro, Cocentaina i una desena de pobles del Comtat
L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, l'IVIA, ha confirmat el positiu de Xylella Fastidiosa en 26 noves parcel·les d'ametlers. Quasi totes estan dins la zona demarcada en la comarca de la Marina Alta, i on s'han produït els dos brots que porten de cap als agricultors tot l'estiu. Però tres de les noves parcel·les afectades estan a 4 quilòmetres de l'àrea delimitada, en concret a l'Alcalalí, també en la Marina Alta; i a Balones, en la nostra comarca del Comtat.
Des de la conselleria d'agricultura expliquen que en les noves parcel·les afectades i 100 metres a la redona s'han fet tractaments insecticides. Més endavant s'arrancaran i destruiran per trituració els arbres afectats, tot "seguint les obligacions previstes en l'article 6 de la Decisió Europea 2015/879 i les seues modificacions". També s'ha donat part de la situació al govern central i a la Comissió Europea.
Els nous positius han obligat també a incrementar la zona demarcada i en la que es fa un seguiment exhaustiu. Ara inclou les 26 noves parcel·les infectades (on està la de Balones) i una superfície total de 110.000 hectàrees. Dins la nova zona demarcada queden també els municipis de Cocentaina, Muro, Alcosser de Planes, Alcoleja, l'Alqueria d'Asnar, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Quatretondeta, Gaianes, l'Orxa i Planes. En tots aquests municipis (i la resta de la nova zona demarcada, gran part de les Marines), hi ha fins a 35 vivers i centres de jardineria, i "és necessari controlar el moviment del material dels vegetals especificats per a impedir la seua eixida fora de la zona, i investigar la seua traçabilitat per a veure les eixides de material de vegetals especificats dels últims tres anys, com s'està fent en les altres dos zones".
La conselleria d'agricultura ofereix informació concreta a aquesta pàgina web, i ha habilitat un telèfon d'atenció al ciutadà - el 900 532 000 - i una adreça electrònica - xylella@gva.es - per tal d'atendre avisos i consultes.
La xylella fastidiosa
Segons la informació facilitada pel servei de sanitat vegetal de la conselleria d'agricultura, la Xylella fastidiosa és un bacteri que afecta la vinya, els cítrics, els arbres fruitals i els ornamentals. Es considera un fitopatogen emergent a escala mundial, amb un gran impacte econòmic en importants matèries primeres. El bacteri arriba a l'arbre per insectes que s'alimenten del xilema, les vies interiors de l'arbre que transporten l'aigua i els minerals que han absorbit les arrels fins a totes les branques. Una vegada dins, dessequen els brots i deterioren progressivament l'arbre fins a la seua mort. Té una elevada capacitat de dispersió, propagació i mutació, i no té cura coneguda.
A més a més, és un bacteri amb problemes per a ser detectat, ja que la concentració pot ser molt baixa i la distribució varia molt d'una branca a altra. Els símptomes no sempre són indicatius de l'existència del bacteri. I en cas de detectar-la, l'extracció del bacteri des del xilema és molt complicada.
A la Comunitat Valenciana es va detectar el primer focus el 29 de juny, en una parcel·la de Castell de Guadalest. Poc després, es tenia notícia d'un segon focus en una plantació d'ametlers a Benimantell. Des de la detecció fins ara s'han tractat més de 18 hectàrees amb insecticida, d'elles, 5,53 en zona forestal. S'han eliminat tot els matolls de sotabosc, i s'han destruït fins ara 304 ametlers de cinc plantacions.
La consellera Elena Cebrián s'ha reunit amb els alcaldes dels municipis afectats per positius, a qui ha explicat els avanços en la preparació d'una orde d'indemnitzacions, ara en fase d'estudi per part de la Universitat Politècnica de València.