Es podrà visitar la Cova de l'Or de Beniarrés, el que permetrà conèixer de prop un dels jaciments més importants del Neolític a Europa.
Aquesta obertura al públic de l'enclavament històric en el terme de Beniarrés busca posar en valor i protegir aquest patrimoni, al temps que generar corredors turístics de la costa a l'interior. "Permetrà incrementar el nombre de visites al municipi", ha assegurat l'alcalde de Beniarrés, Luis Tomàs, qui ha explicat que la intenció primordial és "obrir la cova al públic i fer-la visitable de manera controlada".
La Diputació d'Alacant s'ha compromès a invertir 105.000 euros en la millora de camins, adequació de l'entorn, instal·lació d'un nou tancament, neteja de l'interior, actuacions arqueològiques, museïtzació, il·luminació, col·locació de passarel·les i instal·lació de mesures de seguretat. El conveni de col·laboració per a l'execució d'aquests treballs s'ha signat a Alacant, amb la presència de l'alcalde de Beniarrés, el diputat d'Arquitectura,Jaime Lloret i el president de la Diputació, César Sánchez.
Interior de la Cova de l'Or |
Les actuacions es realitzaran al llarg de diversos anys. La primera partida econòmica, 25.000 euros, correspon a aquest mateix exercici de 2016. Les actuacions principals s'han previst per 2017, amb un pressupost de 60.000 euros. La resta de la inversió, 20.000 euros, s'ha reservat per al moment en què acaben els treballs, amb la finalitat de destinar-la a la dinamització de la Cova durant 2018 i 2019.
El diputat d'Arquitectura ha declarat que "posar en valor aquests indrets patrimonials i històrics de l'interior possibilita convertir-los en un reclam per a que els milions de turistes que s'apropen a les costes de la nostra província coneguen també els municipis d'interior". A més, Jaime Lloret ha anunciat inversions en altres enclavaments d'art rupestre, com el jaciment de Vall de Gallinera, el castell de Benifallim, la Torre 'Vernet' de Penàguila o el Pouet de la Neu d'Onil.
Què es la Cova de l'Or?La Cova de l'Or és un jaciment emblemàtic de la Comunitat Valenciana, la posada en valor passades tres dècades de la finalització de les últimes actuacions arqueològiques en el seu interior resulta d'alt interès. Es tracta d'un jaciment que, pel seu contingut i transcendència és Bé d'Interès Cultural. Té un reconeixement científic a nivell internacional per les dades que ofereix sobre el Neolític.
Excavada en diferents etapes des dels anys trenta del s. XX, les últimes intervencions (2013, 2014 i 2015) s'han desenvolupat dins del programa d'excavacions ordinàries que promou el MARQ, en aquest cas en conveni amb l'Ajuntament de Beniarrés. L'objectiu d'aquestes campanyes ha estat la recuperació de materials arqueològics a la zona de l'entrada i la documentació planimètrica de l'interior, a fi de preparar la intervenció que ara es planteja i preparar la cavitat per a la realització de visites guiades
Els materials arqueològics recuperats en les diferents fases d'excavació es troben dipositades al Museu Arqueològic d'Alcoi, el Museu de Prehistòria de València i el MARQ.
Destaquen les ceràmiques amb impressions cardials i l'instrumental ossi i lític. També les culleres, similars a les actuals però elaborades en os, les làmines en sílex o elements de falç, per haver format part d'instruments vinculats a la sega, i un conjunt molt singular d'adorns en pedra, os i petxina. El repertori ceràmic ofereix decoracions pròpies del Neolític cardial, algunes molt cridaneres per resultar vessant moble de l'anomenat Art macroesquemàtic, observant motius de orants impresos amb petxines en el fang fresc. Aquests materials arqueològics que contenen remeten als primers compassos de l'arribada d'agricultors i pastors a aquestes terres en el VI mil·lenni a.C.La presència d'aquests materials artístics ha portat a proposar que la cavitat, més que un hàbitat, seria un santuari per a aquella gent que van introduir en aquestes terres la terrisseria i el treball de la pedra mitjançant la tècnica del poliment.
Noticia publicada a Pagina 66